2016. november 16., szerda

Könyvajánló: Arisztokraták honfoglalása — Erdély újranemesítői 2

Csinta Samu, erdélyi arisztokrácia, könyv, magyarság, történelem, Heti Válasz Kiadó, Arisztokraták honfoglalása — Erdély újranemesítői 2
Forrás: Heti Válasz Kiadó
Csinta Samu „Arisztokraták honfoglalása” című kötetét mutatták be szerda este Kolozsváron. A könyv az „Erdély újranemesítői” című, tavaly megjelent könyv folytatása, és négy erdélyi arisztokrata család 21. századi magára találását dolgozza fel.


A Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent kötet a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay családok történetébe nyújt betekintést, és felvillantja az olvasó számára a családok túlélési stratégiáit, perspektíváit.

A könyvbemutatón Papp Attila Zsolt Nyáry Krisztián munkáihoz hasonlította Csinta Samu könyveit. Mint fogalmazott, a szerző Nyáryhoz hasonlóan olvasmányosan, anekdotázva, olvasóját szórakoztatva mutatja be az erdélyi arisztokrata családokat.

Csinta Samu elmondta: a tavalyi könyv megírásához Kálnoki Tibor gróf ismertette össze az erdélyi arisztokratákkal, a most bemutatott folytatáshoz pedig a tavalyi kötet volt az ajánlólevél. Hozzátette, hogy készül a sorozat harmadik kötete is, amely a Károlyi, a cegei Wass, a zágoni Mikes és az Ugron családok történetét foglalja majd össze.

A szerző úgy vélekedett, hogy „Erdély 2.0-ás arisztokratái” az erdélyi közélet vezetőivé válhatnak, mert megőrizték családjaik kötelességtudatát és felelősségtudatát, és kis mértékben erodálódtak az elmúlt évtizedekben. Hozzátette azonban, hogy ma már a román állam is másként viszonyul hozzájuk, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Sokuknak a megújult hatósági gáncsoskodással kell szembesülniük.

Csinta Samu elmondta: azt szeretné elérni, hogy egyre több erdélyi nemesi birtok és nemesi család tűnjék ismerősnek, amikor az olvasó elsuhan a ma még igencsak romos kastélyok előtt az autóval.

Borókai Gábor előszava a kötethez: 
A 2015-ben megjelentetett kötetünk iránt nagy volt az érdeklődés az anyaországban épp úgy, ahogy az elszakított területeken, és sokan vettek részt a belgiumi és a svédországi könyvbemutatókon is. Jelezvén, hogy milyen kiterjedt a diaszpóra.

A második résszel még többekhez szeretnénk eljutni, mert szerintünk az erdélyi családtörténetekből energia nyerhető. Hogy miként? Példaként Farkast emelném ki a Bánffyakról szóló fejezetből, akiről elöljáróban a következőek tudhatóak: „Bánffy Farkas személye annak a jelenségnek egyik védjegye, amelyet akár Arisztokrácia 2.0-nak is nevezhetnénk. Olyan újratöltésnek, amely nemcsak ideológiai síkon húzódik, de gyakorlati értelemben is érvényesül. Másként végképp érthetetlenné válik, miért hagyja ott egy frissen diplomázott mérnök Budapestet, vagy a londoni Cityben miért gyúrja be 10 ezer fontos öltönyét egy hátizsákba Roy Chowdhury Gergely, és indul Zabola fele, mint egy mágikus wassalberti figura.”

Örök kérdés, hogy a tradíció hogyan menthető át új és még újabb korokba. Miként lehetséges úgy ápolni a múltunkat, hogy közben a jövő ne fusson el mosolyogva mellettünk? Hogy lehetünk méltóak az elődökhöz, miként maradhatunk önazonosak a világ felpörgött átalakulása közepette? Örök kérdések. Amelyek megválaszolásához muníciót kapunk újabb hat erdélyi família segítségével. Most is Csinta Samu kiváló tolmácsolásában.

Aki az első kötetet szerette, ezúttal sem fog csalódni. Aki meg nem ismeri, kedvet kap majd hozzá.

Jó feltöltődést kívánok!
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/Heti Válasz Kiadó