2016. november 8., kedd

Alkotmánymódosítás — ellenzéki reakciók: Orbán pofont kapott

Az alaptörvény módosítását elutasító parlamenti szavazást követően záporoznak az ellenzéki reakciók.


alaptörvény, alkotmánymódosítás, kvótareferendum, magyar ellenzéki pártok, Magyarország, Orbán-kormány
Az ellenzék bojkottálta a szavazást — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Van, aki úgy látja, Orbán Viktor kettős vereséget szenvedett, mások úgy vélik: egész Magyarország veszített, először a népszavazás, másodszor a népakarattal szembemenő alkotmánymódosítási kísérlet miatt.

DK: Orbán egy hónap alatt két pofont is kapott


A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-i kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára.


alaptörvény, alkotmánymódosítás, kvótareferendum, magyar ellenzéki pártok, Magyarország, Orbán-kormány
Gyurcsány Ferenc — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Varju László, a párt alelnöke az alkotmány-módosítást elutasító szavazást követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök egy érvénytelen népszavazásra hivatkozva, felhatalmazás nélkül próbált alaptörvényt módosíttatni, de ez nem sikerült neki.

Varju szerint a DK-s független képviselők azért bojkottálták (részben) az alaptörvény hetedik módosításáról szóló határozathozatalt, mert a módosítás „kifejezetten szembe ment volna a népakarattal”. A három, kétharmados többséget igénylő módosító javaslat szavazása során viszont voksoltak, méghozzá nemmel, mert távolmaradásukkal a kormányt segítették volna.

Kedden bebizonyosodott, hogy a sokat emlegetett új egység valójában az új kisebbséget jelenti — összegezte véleményét a politikus. „Azt mondhatnánk, a haza ma ellenzékben van”, mert Orbán Viktor politikáját sem a népszavazáson, sem a parlamenti szavazáson nem támogatta az ország — tette hozzá.

MLP: Magyarország veszített a népszavazási kampányon


Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: nemmel szavazott a javaslatra.


Mint mondta, ez egyenesen következett abból, hogy a népszavazási kampányban az MLP „képviselte a leghatározottabban az európai értékrend melletti és a kormánnyal szembeni kiállást” amikor az igen szavazatra buzdított.

Hangsúlyozta, már akkor is elmondták, hogy nem csak a népszavazási kérdést, de az alaptörvény módosítását sem támogatják. Nem értettek egyet azzal az úgynevezett uniós klauzulával, ami a nemzetállamok laza szövetségeként képzeli el Európát — folytatta, hozzátéve: az MLP ezzel szemben egy erőteljesebb és egységesebb politikai vezetéssel rendelkező EU-t szeretne, amelyik kevésbé bürokratikus, de hatékonyabban és egységesebben képes fellépni politikailag.

Fodor Gábor úgy értékelt, a népszavazással elindult folyamat a keddi szavazással ért véget. Látszik, hogy mennyire felesleges volt közel húszmilliárd forintot elkölteni és óriási indulatokat gerjeszteni a társadalomban; ezért a Fideszt terheli a felelősség — mondta.

LMP: nem sétáltunk be a Fidesz csapdájába


Az LMP felszólítja a kormányt: még ma állítsa le a szerintük túlságosan hosszúra nyúlt népszavazási kampányt, és ne meneküljön tovább a valódi kormányzás felelőssége alól!


Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: pártja azért nem vett részt a szavazásban, mert a módosítás szerintük csupán a népszavazási kampány része volt, és nem a felső korlát nélküli betelepítési kvóta ellen szólt.

Kijelentette azt is: az LMP senkitől sem tűri el, hogy hazaárulónak nevezze mindazokat, „akik nem sétáltak be a Fidesz csapdájába”.

A politikus arra is felszólította a kabinetet, hogy ne hirdetésekre költsön, hanem az emberek mindennapi problémáival foglalkozzon:
  • a munkaerőhiánnyal,
  • az alacsony bérekkel, az egészségügy,
  • az oktatás kérdéseivel.
A kabinet szerinte olyan gyűlöletkampányra fordította az adófizetők milliárdjait, amely csupán a Fidesz rövid távú politikai érdekeit szolgálta, de érdemben nem foglalkozott a migráció problémájának kezelésével, a költést pedig a népszavazás után is folytatta. Emlékeztetett: sem a migrációval foglalkozó parlamenti vita, sem a kormány által kezdeményezett egyeztetések nem foglalkoztak a megoldások keresésével.

Megismételte: az LMP partner abban, hogy megvédje az Országgyűlés döntési jogát a bevándorlással kapcsolatban és együttműködő abban is, hogy az ország fellépjen a felső korlát nélküli bevándorlási kvóta ellen, de az alaptörvény módosítási javaslatában erről nem volt szó — jelentette ki.

Kijelentette azt is: az LMP más pártok taktikai szavazásával, feltételeivel, alkudozásaival nem foglalkozott.

Jobbik: félmegoldáshoz nem járulunk hozzá


Vona Gábor, Jobbik-elnök a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Jobbik képviselői azért nem nyomotak gombot, mert félmegoldáshoz nem járulnak hozzá.


Értékelése szerint óriási nemzetbiztonsági veszély, hogy a letelepedési kötvények még mindig érvényben vannak, s azokhoz hozzá lehet jutni például Irakban.

A pártelnök a kvóták és a kötvények veszélyét összevetve utóbbit nevezte aktuálisabbnak és súlyosabbnak. „Az igazi veszélyt nem a szegény migránsok, hanem a gazdag, terroristasejtek létesítésére képes emberek jelentik” — fejtette ki.

Párbeszéd: ez egy kutyakomédia


Az embereket nem érdeklő és nem érintő „kutyakomédiának” nevezte a meghiúsult alaptörvény-módosítást a Párbeszéd Magyarországért szóvivője.


Tordai Bence az alaptörvény-módosítás ügyét úgy értékelte, az nem szól másról, mint hogy két „szélsőjobboldali, Putyin-bérenc párt” egymással versengve hazaárulózza le a másikat.

Szerinte ha Orbán „egy kicsit komolyan veszi magát”, akkor a jövő sorskérdései között nem ilyen témákkal foglalkozik, hanem — többek között — az alapjövedelem bevezetésével.

MSZP: Orbán minden idők legdrágább szavazását bukta el


A szocialisták szerint Orbán Viktor miniszterelnök minden idők legdrágább szavazását bukta el kedden, amikor a parlamentben nem kapott kétharmados többséget az alaptörvény javasolt hetedik módosítása.

alaptörvény, alkotmánymódosítás, kvótareferendum, magyar ellenzéki pártok, Magyarország, Orbán-kormány, MSZP, Gőgös Zoltán
Gőgös Zoltán szocialista képviselő piros lapot adott a kormánynak — Fotó: Kovács Tamás/MTI
A másfél éves „hazug és gyűlöletkeltő politika” közel húszmilliárd forintba került — mondta a szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan a szavazást követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a miniszterelnök az elmúlt fél évben három politikai játszmát is elbukott:
  1. a vasárnapi zárva tartás ügyét,
  2. az októberi népszavazást és
  3. az alaptörvény hetedik módosítását.
Bertalan leszögezte: érvénytelen népszavazásból nem következhet alaptörvény-módosítás, október 2-án „az emberek többsége nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára”.

A képviselő azt mondta, az MSZP végig következetesen viselkedett az ügyben. Úgy értékelt, hogy az alaptörvény módosításának nincs jelentősége a magyar emberek biztonsága szempontjából, sem egy referendum, sem egy törvénymódosítás nem tudja megoldani a menekültválságot.

Hangsúlyozta, a szocialisták több javaslatot is tettek, hogy milyen hazai intézkedésekre és európai megoldásokra lenne szükség. Ezt a válságot — erősítette meg álláspontjukat — csak közös európai erőfeszítéssel lehet megoldani.

A frakcióvezető kijelentette, a felülről nyitott, automatikus elosztási kvótát az MSZP sem korábban, sem most nem támogatta, és ilyen javaslat jelenleg nincs is az EU fórumai előtt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI