2016. november 9., szerda

A német szocdemek nem viselik túl jól Trump győzelmét

A megválasztott amerikai elnök az „új, tekintélyelvű, soviniszta internacionálé éllovasa”, győzelme figyelmeztetés Németországnak is — jelentette ki szerdán Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.


amerikai elnökválasztás, Donald Trump, Sigmar Gabriel, Berliner Morgenpost, SDP, Németország,
Trump-kartonfigura a Pennsylvania állambeli Youngstownban — Fotó: Gene J. Puskar/AP/MTI
A politikus nyilatkozatát a Berliner Morgenpost című lap hírportálja idézte.

Sigmar kiemelte: a „tekintélyelvű internacionálé” a külföldiek és menekültek kirekesztésével édesgeti magához a választókat, és a célja a visszatérés „a régi rossz időkhöz, amikor a nőknek a konyhában vagy az ágyban volt a helyük, a melegeknek a börtönben, a szakszervezeteknek pedig legfeljebb a partvonalon, és aki nem tartja a száját, azt nyilvánosan kicsinálják”.

„Ezzel a törekvéssel szemben politikai fordulatra van szükség a szabad és szociális társadalom megvédéséhez Németországban és Európában” — mondta Sigmar Gabriel.

Meglátása szerint a „tekintélyelvű internacionálé” nemcsak Oroszországban és Törökországban mutatkozik meg Vlagyimir Putyin, illetve Recep Tayyip Erdogan elnök révén, hanem „Európa közepén is, Franciaországban Le Pennel, de Sarkozy-vel is, Lengyelországban Kaczynskival, Hollandiában Wilders-szel, vagy éppen Németországban az Alternatíva Németországnak nevű párttal”.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Rémálom, vad idők és bolond világ


Hasonló hangvételű nyilatkozatokat tettek más tekintélyes német szociáldemokrata vezetők is.


Az amerikai elnökválasztás után egy olyan „reggel, amikor nem ébredünk fel a rémálomból” — írta Twitter-oldalán Manuela Schwesig, a párt egyik elnökhelyettese, szövetségi család-, idős-, nő- és ifjúságügyi miniszter.

Az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Thomas Opperrmann Twitter-üzenetében azt írta: „God save America!” (Isten óvja Amerikát!), „vad idők jönnek, meg kell őriznünk hidegvérünket”.

Heiko Maas SPD-s igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával „nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”. A republikánus jelölt győzelme „keserű figyelmeztetés”, azt mutatja, hogy még határozottabban kell küzdeni a „félelem, a gyűlölet és a bezárkózás okainak felszámolásáért” — tette hozzá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI