2016. október 17., hétfő

Via Ferrata épült a Gyilkos-tónál

Via ferrata épült a székelyföldi Gyilkos-tó fölötti Kis-Cohárd sziklafalat meghódítani vágyó hegymászók számára.


Gyilkos-tó, via ferrata, Kis-Cihárd, turizmus, Székelyföld, alpinizmus, hegymászás
Lélegzetelállító panoráma — Forrás: Barti Tihamér/Facebook
A sziklafal biztonságos meghódítását elősegítő, a sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni 173 méter szintkülönbséget leküzdve az 1344 méter magas Kis Cohárd csúcsáig.

Olyan túrázóknak ajánlják, akik jó erőnléti állapotban vannak és nem félnek a magasságtól.

A mászók jutalma, hogy a tetőn két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon haladhatnak át egy 160 méter mély szakadék fölött. Az egész úton lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek.

Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai információs iroda vezetője az MTI-nek elmondta: a Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a vasalt út aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A pályát C/B nehézségi fokúra minősítették a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig terjedő skálán.

Az irodavezető szerint a kalandvágyók saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni.

A Gyilkos-tó fölötti via ferratát a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat építette a Hargita megyei önkormányzat támogatásával, és az idén elhunyt Wild Ferenc hegyimentőről, szakíróról nevezték el. A hegymászó utat vasárnaptól vehették birtokba a turisták.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI