2016. október 6., csütörtök

Valami bűzlik a nagyvad-kvóta körül

Büntetőjogi vizsgálatot indított a brassói ügyészség a nagyragadozók kilövési kvótáinak megállapítása ügyében csütörtökön.


barna medve, medvetámadás, kilövési kvóták, nagyvadak, Románia, vadászat, állatvédők, trófeavadászat,
Fotó: Balázs Attila/MTI
A Pro TV kereskedelmi televízió oknyomozó riportjában érdek-összefonódással és visszaéléssel gyanúsította azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről-évre elkészítik.

Országszerte a zöldek heves tiltakozását váltotta ki, hogy a környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztérium — egy közvitára bocsátott rendelettervezet szerint — 1700 nagyragadozó (552 medve, 657 farkas és 482 vadmacska) kilövését akarta engedélyezni. Az állatvédők több mint húszezer aláírást gyűjtöttek interneten a nagyvadak védelmében.

Románia uniós csatlakozása óta az évről évre növekvő kilövési kvóták alapján mintegy ötezer nagyragadozót lőttek ki Romániában.


A kvótákat minden évben a brassói egyetem erdészeti karának — valójában egy azzal szerződésben álló alapítványnak — a tanulmánya alapján hagyják jóvá, de a szakértők között számos vadász is van.

Az ügyészség most azt próbálja kideríteni, hogy:
  • a kvóták megállapítását a nagyragadozók állományának túlszaporodása, illetve az általuk okozott kár indokolta-e, vagy
  • a tanulmány készítői — esetleg anyagi érdekeltségük miatt — valójában meghamisították a számokat, tekintettel arra, hogy a trófeavadásztatás jó üzlet.


Romániába évente több ezer vadász érkezik külföldről, akik akár tízezer eurót is kifizetnek egy-egy nagyragadozó trófeájáért.


Cristina Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter a héten bejelentette: felfüggeszti a rendelet kibocsátásának folyamatát, így ezzel gyakorlatilag felfüggeszti a nagyragadozók trófeavadászatát is.

A tárca vezetője elárulta: éppen azért bocsátotta közvitára a rendelet tervezetét, mert felmerült benne a gyanú, hogy a kvótákat rutinszerűen hagyják jóvá. Hozzátette: addig nem lesz újabb kilövési kvóta, amíg a román tudományos akadémia is meg nem erősíti a brassói szakértők adatait.

A vadászok és környezetvédők vitájának — a trófeavadászat váratlan felfüggesztése nyomán — most többek között a székelyföldi gazdák isszák meg a levét.


Hargita és Kovászna megye önkormányzati elnökei — Borboly Csaba és Tamás Sándor — a miniszteri bejelentés előtt közös sajtótájékoztatón panaszolták el, hogy a térségben egymást érik a medvetámadások, és a nagyvadak nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik, miközben a sajtó csak az állatvédők érveitől hangos.

A székelyföldi elöljárók szerint a medveállományt nem fölé- hanem alábecsülik, és a székelyföldi kilövési kvótát legalább másfélszeresére kellene emelni ahhoz, hogy a vidékiek még ki merjék engedni estefele a gyerekeiket a házból.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI