2016. október 25., kedd

Másfél hónappal a választások előtt százával törlik az illetékeket Romániában

225 támogató szavazattal döntő fórumként elfogadta kedden a képviselőház a több mint száz nem adójellegű illeték, köztük a tévé- és rádióilleték eltörlését előíró törvénytervezetet.


illetékek, adók, Románia, választási kampány, PSD, Liviu Dragnea, környezetszennyezési díj, cégbejegyzési illeték, az ideiglenes útlevél-illeték, rádió- és televízió-előfizetési díj
Csúcsra járatott populizmus — Fotó: Mihai Dăscălescu/Mediafax
A legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett törvénytervezetét rekordsebességgel, egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Bár a jobbközép Nemzeti Liberális Párt szerint a törvény a szociáldemokraták választási kampányának része, másfél hónappal a parlamenti választások előtt maguk sem vállalták fel, hogy ellenezzék.

A bürokrácia csökkentését egyébként célkitűzésének nevező Cioloș-kabinet a tervezet véleményezésében rámutatott: csak egyes rendelkezésekkel tud egyetérteni, mert a megszüntetendő díjak egy részét már korábban megszüntették, másik részének eltörlése — egyéb finanszírozási források megjelölése híján — zavart fog okozni bizonyos intézmények működésében.

A kormány szerint míg 2008-ban még csaknem 500 díj és illeték létezett Romániában, ezek száma mára 170 alá csökkent.

A végső szavazást megelőzően a plénum elutasította a költségvetési szakbizottság arra vonatkozó javaslatát, hogy a tévé- és rádióilleték kerüljön le az eltörlésre javasolt illetékek listájáról. A képviselők közül mindössze 39-en támogatták ezt a javaslatot, 109-en ellene voksoltak.

A ma elfogadott törvény értelmében 2017 elejétől törölni fogják:

  • a televízió- és rádióilletéket;
  • a környezetvédelmi bélyegilletéket (a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díj);
  • több cégbírósági illetéket;
  • több konzuli illetéket;
  • az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket;
  • az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is.
Liviu Dragnea, az SZDP elnöke a legjelentősebb bürokráciacsökkentő intézkedésnek nevezte a jogszabályt.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Andreea Paul, a NLP egyik képviselője, úgy nyilatkozott: a liberális honatyák is megszavazták a tervezetet, amely „összességében jónak tekinthető”.

Dragnea képmutatásnak minősítette, hogy törvényjavaslatát a liberálisok is támogatták, és azt jósolta, hogy a PNL támogatását élvező szakértői kormány ennek a jogszabálynak a kihirdetését is alkotmányossági óvással fogja megakadályozni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres/MTI