2016. október 20., csütörtök

RMDSZ-színekben indul a választásokon egy román politikus

Az RMDSZ azt mérlegeli, hogy Sebastian Bodut, a román adóhatóság (ANAF) volt elnökét indítsa a decemberi parlamenti választásokon a tengerparti Konstanca megyében — írja csütörtöki számában a Krónika napilap.


parlamenti választások, Románia, RMDSZ, RMDSZ-lista, Sebastian Bodu
Sebastian Bodu — Forrás: Agerpres
A bukaresti napilapok által felröppentett információt az érintett politikus nem kívánta kommentálni a lapnak, Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke viszont megerősítette, hogy tárgyalnak Boduval.

A politikus jelöltségéről várhatóan a hét második felében hoz végleges döntést a szövetség elnöksége.
Sebastian Bodu egy olyan rutinos politikus, aki tiszteli az RMDSZ értékrendjét, vállalja a választási programunkat, a karrierje során soha nem volt olyan nyilatkozata, amelyben kifogást találnánk. Az ANAF volt elnökeként komoly tapasztalatra tett szert, és úgy gondoljuk, hogy a kampányban gazdasági vonatkozású témákat tud majd képviselni, elsősorban a kis- és középvállalkozókat tudja megszólítani” — idézte Kovács Pétert a Krónika.
Az ügyvezető elnök hozzátette: úgy gondolja, hogy szükség van a magyar és a román társadalom közötti párbeszéd erősítésére, ezért „szükség van ilyen lépésekre is”.

A tengerparti Konstanca megye lakosságának mindössze 0,1 százaléka, 407 személy vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: maga Sebastian Bodu kereste meg a szövetséget azzal az ajánlattal, hogy RMDSZ-színekben indulna a választásokon, és nem ő az egyetlen román politikus, aki hasonló kéréssel fordult a szövetséghez.


Az RMDSZ elnöke fontos üzenetnek tartotta, hogy egyre több román ember tekinti a szövetséget megbízható komoly partnernek. Hozzátette, az RMDSZ-tagság és a szövetség programjának az elfogadása a feltétele annak, hogy valaki a szövetség jelöltje lehessen. Elmondta, hogy az Erdélyen kívüli jelöltek kiválasztása folyamatban van. A szövetség még mindig 15-20 jelöltet keres.

A jogász végzettségű Sebastian Bodu 2005 és 2007 között vezette a román adóhivatalt, 2007 és 2014 között európai parlamenti képviselő volt a Demokrata Párt színeiben. Pártjának a Nemzeti Liberális Párttal való egyesülése után nézeteltérése támadt az alakulat vezetőségével, mely nem támogatta jelöltségét.

Romániában — nyolc évi kitérő után — decemberben ismét megyei pártlistás szavazással választják meg az ország parlamentjét. A választás arányos képviseletet biztosít a részt vevő pártoknak.

Ebben a szavazási rendszerben sem példátlan, hogy a töredékszavazatok Erdélyen kívüli mandátumokat is juttattak az RMDSZ-nek. 2000-ben például bukaresti listán lett képviselő Pataki Júlia, míg Vajda Borbála a dél-romániai Calarași megyében szerzett szenátori mandátumot. Arra még nem volt példa, hogy a szövetség valamely jelöltlistáját román nemzetiségű jelölt vezesse.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.