2016. október 21., péntek

Nem kell többé vízum Kanadába

Románia megállapodott Kanadával arról, hogy Ottawa 2017-ben eltörli a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben — jelentette be Klaus Iohannis államfő a brüsszeli csúcson tartózkodó román újságíróknak.


Románia, Kanada, vízummentesség, szabadkereskedelmi egyemény, CETA, EU-csúcs
Fotó: Cristina Nichituș/Mediafax
Bukarestnek ezzel megszűntek a fenntartásai az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásával szemben.

A Digi24 brüsszeli EU-csúcsra akkreditált tudósítója arról értesült, hogy a vízumkényszert két ütemben oldják fel:
  1. 2017 májusától kezdődően azoknak a román állampolgároknak, akik már korábban is jártak Kanadában;

  2. 2017 decemberétől pedig a többi állampolgár számára
Románia néhány hónapot nyert még az eredeti kanadai ajánlathoz képest, amely 2018 májusára időzítette volna a vízumkényszer teljes feloldását.

A rendelkezés a turistákra vonatkozik: a munkavállalási célú beutazás Kanadába továbbra is engedélyhez kötött.


A megállapodásban egy olyan kitétel is szerepel, amelynek értelmében, ha jelentősen megugrik a bevándorlók száma, a kanadai fél fenntartja a jogot arra, hogy ideiglenes jelleggel ismét bevezesse a vízumkényszert. Ez a kitétel azonban csak három évig évényes


A megállapodás csak a CETA aláírása esetén lép érvénybe


Az uniós vezetők csúcstalálkozójuk pénteki napján megbeszéléseket folytatnak a folyamatban levő szabadkereskedelmi egyezményekről. Előzetes tervek szerint a találkozó alkalmával megegyezés születhet a tagországok között az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény jövő hétre tervezett aláírásáról.

Az egyezmény elfogadásához azonban valamennyi uniós tagország beleegyezése szükséges, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres