2016. október 19., szerda

Érdekes büntetést kapott a Wikileaks alapítója

Az ecuadori hatóságok korlátozták az ország londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange számára az internethez való hozzáférést, mert az általa alapított kiszivárogtató portál, a WikiLeaks újabb titkos anyagok közzétételével beavatkozik az amerikai elnökválasztásba.


Wikileaks, Julian Assange, amerikai előválasztás, Hillary Clinton, Donald Trump
Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén — Fotó: EPA/MTI
A WikiLeaks szombaton közölte, hogy Assange-nak nincs hozzáférése az internethez, Washingtonban pedig tagadta, hogy ehhez bármi köze lenne.

Szuverén jogával élve Ecuador ideiglenesen részlegesen korlátozta a nagy-britanniai nagykövetségén lévő berendezéseinek használatát” — tudatta kedden honlapján az ecuadori külügyminisztérium.

A tárca közölte, hogy az utóbbi hetekben a Wikileaks nagy mennyiségű dokumentumot tett közzé, amelyek befolyásolhatják az egyesült államokbeli elnökválasztási kampány kimenetelét, és ezért kizárólag a Wikileaks viseli a felelősséget.
Ecuador tartja magát a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, megpróbálja nem befolyásolni a folyamatban lévő választási eljárásokat, és nem támogatni senkit se az elnökjelöltek közül” — áll a dokumentumban.
Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange október 4-én jelentette be videokapcsolaton keresztül tartott berlini sajtóértekezletén, hogy három ország kormányát érintő, egymillió újabb dokumentumot szivárogtat ki a portál még az amerikai elnökválasztás előtt, és a kiszivárogtatások között lesznek jelentősebbek, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google internetes vállalatról, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A WikiLeaks azóta napi rendszeresség hoz nyilvánosságra ezerszámra különféle dokumentumokat, és adagolva teszi közzé Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánystábját vezető John Podesta meghackelt elektronikus levelezéseit, amelyek között sok, a választási hadjáratára nézve kedvezőtlen információ is szerepel.

A WikiLeaks alapítója ellen 2010-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt. Őrizetbe vételét és kiadatását megelőzendő Assange két évre rá menedéket kért Ecuador londoni nagykövetségén, és azóta is ott tartózkodik, immár több mint négy éve.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI