2016. október 8., szombat

Megszűnik a Népszabadság és a NOL.hu

A Mediaworks lapkiadó szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását — közölte a társaság szombaton.


Népszabadság, NOL.hu, média, újság, hírportál,
A lap hétvégi száma még megjelent, azonban a nol.hu szombat reggel már nem volt elérhető — Fotó: Faludi Imre/MTI
A lapkiadó azért szánta el magát erre a drasztikus lépésre, mert egy új koncepción dolgoznak, és így annak kialakításáig, illetve megvalósításáig „valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”.

A Mediaworks tájékoztatása szerint:

  • az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól,
  • a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik,
  • az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.


„Hamarabb tudta az ország...”


A lap munkatársai is a médiából értesültek arról, hogy megszűnik a lap és ezzel együtt a munkahelyük. Véleményük is van arról, hogy miért ez van így, a lap Facebook-oldalán írták meg:  
A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.
A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik” — közölték.
A kiadó most arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

A közleményben felidézik: szeptember 30-án megvásárolták a Pannon Lapok Társaságát (PLT), és ezzel „valódi regionális kiadóvá váltak, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán”.

Tájékoztatnak arról is, hogy jelenleg is zajlik a Mediaworks budapesti működésének költségtakarékos székhelyre történő költözése a Bécsi úti „Népszabadság-épületbe”, ahol több mint 400 munkahelyet alakítottak ki. A Mediaworks szerint „mindez lehetőséget teremt a stabil gazdasági alapok megteremtésére, ami a minőségi újságírás legfőbb garanciája”.

A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal.


A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50 százalékot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok mintegy 75 százaléka regionális napilap, ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet, mint például a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és a Hot! magazin.
Az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) 2014 januárjában vásárolta fel a Ringier és az Axel Springer egy jelentős média-portfólióját, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. 
A VCP ezt követően, szintén még 2014-ben bejelentette, hogy Mediaworks néven megalapította Magyarország egyik legnagyobb médiavállalatát, amely akkor azt közölte, a Ringiertől és az Axel Springertől is átvették a munkatársakat, a széles portfóliót pedig nemcsak megtartani, hanem fejleszteni is akarják.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI