2016. október 19., szerda

Megszólalt melegházasság-ügyben Iohannis

A román államelnököt a melegházasság alkotmányos tiltásáért kampányoló Viorel Iuga, a romániai baptista szövetség elnöke szólította fel, hogy foglaljon állást az ügyben.


melegházasság, Románia, Klaus Iohannis, kisebbségek, Koalíció a családért, LGBTQ
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Iuga azzal fenyegette meg Iohannist, hogy ha nem foglal állást a „kereszténység, a család és a normalitás” mellett, majd ők foglalnak állást menesztése mellett.


„Hiba lenne a vallási fanatizmus útját választanunk.”


Iohannist szerdai sajtóértekezletén egy újságíró szembesítette a baptista egyházi vezető felszólításával.


Az elnök azt mondta, „még nem jött el az ő sora”, hogy az alkotmánymódosítás ügyében állást foglaljon, de szükségesnek tartotta kihangsúlyozni: ő is egy etnikai és vallási kisebbséghez tartozik, és a maga részéről a tolerancia, a bizalom és nyitottság híve
Vissza kell térni a toleranciához, a másik elfogadásához, jó és rossz tulajdonságaival együtt. Nem vagyunk mind egyformák, az etnikai közösségek, vallási közösségek nem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” — szögezte le az államfő.

Mit értünk „házastársak” alatt


Hárommillió ember írta alá a Koalíció a családért nevű civil szervezet alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot, a jelenlegi alkotmány ugyanis „házastársakat” említ.

A Koalíció a családért nevű csoport alkotmánymódosító kezdeményezése nyáron túljutott az előzetes normakontrollon, az alkotmánymódosító törvénytervezetet beterjesztették a szenátushoz.

Az alkotmánybíróság szerint az alaptörvény megalkotói is egy „férfi és egy nő házassága” értelemben használták a "házastársak" kifejezést, mert 1991-ben nem merülhetett fel más értelmezés.
Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat.
Romániában a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. A Koalíció a családért azt szorgalmazza, hogy tegyék a választási kampány témájává a kérdést, és a decemberi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres