2016. október 15., szombat

Megfosztották az irodalmi Nobeltől Magyarországot

Nem volt elég Trianon? Nem volt elég az ország feldarabolása? Most a szellemi értékeink megalázásával, nemzeti kulturális örökségünk semmibevételével forgatják meg a kést bennünk.


irodalmi Nobel-díj, Kozso, Ámokfutók, Bob Dylab,
Kozso — Fotó: RTL Klub/Sajtóklub
A Svéd Királyi Tudományos Akadémia egyszer már kiszúrt velünk, amikor 2014-ben az „abszolút legesélyesebb” Krasznahorkai László helyett egy kvázi ismeretlen francia szerzőnek ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat.

Szegény Krasznahorkainak akkor be kellett érnie az alternatív irodalmi Nobelként számon tartott America Award in Literature életműdíjjal, de azt még valahogy lenyeltük.

Azonban a svéd akadémikusok idei ámokfutása mellett nem lehet szó nélkül elmenni: az elmúlt öt évben mindig helyesen tippelő, legnagyobb Nagy Britannia-i fogadóirodák által abszolút favoritnak tartott Kocsor Zsolt helyett, aki a polgári neve kezdőbetűiből kialakított Kozso művésznéven publikálja műveit, a 75 éves amerikai énekes-dalszerzőnek, Bob Dylannak adják az irodalmi Nobelt.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

A 21. század legnagyobb magyar nyelvújító géniuszát, aki agyműtéte után aztékul beszél, ír és publikál, Amerikában értük el, ahol az indián népek ősi kultúráját tanulmányozza, azzal a nem titkolt céllal, hogy életet leheljen a holt azték nyelvbe. Kérdésünkre a magyar dalkincset új költői kifejezésekkel gazdagító alkotóművész elmondta: nem neheztel a svéd akadémiára, és Dylanra sem irigy, mert — mint mondta —, több évtizedes munkásságáért már annyi Z+ és VIVA-díjat kapott, amiről Dylan nem is álmodhat.

A Kozsót szellemi atyjukként tisztelő magyar énekesek közül néhányan azonban bosszút forralnak: Besták Branch néven Bob Dylan-feldolgozáslemezt készítenek, amin megpróbálnak még Kozsónál is hamisabban énekelni. Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.