2016. október 19., szerda

Máris Cioloș felé kacsintgat az RMDSZ

Dacian Cioloș jó miniszterelnök lehetne, amennyiben politikai támogatással kerül egy politikai kormány élére — mutatott rá Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke szerdán, egy Facebook-bejegyzésében.


Kelemen Hunor, Kovács Péter, Románia, Dacian Cioloș, parlamenti választások, RMDSZ
Kelemen Hunor és Kovács Péter — Forrás: Facebook/RMDSZ
Az RMDSZ politikusa arra reagált, hogy a szakértői kormányt vezető független miniszterelnök Románia 100 platform címmel programdokumentumban fejtette ki nézeteit a decemberi választások után megalakuló következő kormány teendőiről.

Az ügyvezető elnök úgy értelmezte Cioloș platformjának meghirdetését, hogy a jobboldal által további szerepvállalásra biztatott kormányfő a választások után is hajlandó folytatni a munkát.

Kovács Péter szerint nagy hiányossága a dokumentumnak, hogy kimaradtak belőle a kisebbségek, de több „támogatható elemet” is tartalmaz.
Egy tőmondatnyi gondolat sincs benne arról a mintegy tíz százaléknyi román állampolgárról, aki valamelyik őshonos nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát. Ez számomra azt igazolja vissza, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy valamelyik román párt, a kormány, vagy akár valamelyik haladó gondolkodású román politikus magától prioritásai közé sorolja a kisebbségeket. Szükség van az etnikai képviseletre, szükség van az RMDSZ-re” — vonta le a következtetést Kovács Péter.

Másfelől az ügyvezető elnök több olyan elemet fedezett fel Cioloș programjában, amit az RMDSZ is prioritásként hirdetett meg.


Úgy vélte, a politikustársadalom megújítását célzó elvárásnak az RMDSZ bármely román pártnál többet tett, hiszen a parlamenti jelöltlistáin a befutó helyeken felerészt új nevek szerepelnek.

Közös cél a korrupció visszaszorítása is: az RMDSZ sem az önkormányzati, sem a parlamenti választásokon nem indított korrupció miatt véglegesen elítélt politikust — mutatott rá.

Kovács Péter szerint az RMDSZ politikai prioritásai az oktatás reformja és a szegénység visszaszorítása tekintetében is összhangban vannak Cioloș platformjával.

Az ügyvezető elnök megnyilatkozása az első jelzés az RMDSZ részéről, hogy a jobboldali pártok által támogatott Cioloșsal sem tartja elképzelhetetlennek az együttműködést.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Mindeddig az RMDSZ ugyanazokkal az érvekkel — főleg „a legitimitás hiányával” — támadta a szakértői kormányt, mint a választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt, amely több alkalommal kifejezte nyitottságát arra, hogy a leendő kormánykoalícióba az RMDSZ-t is bevonja.

A parlamenti választásokat december 11-én kerül.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI