2016. október 8., szombat

Magyarul aggódnak az európai szocialisták a Népszabadság bezárása miatt

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke magyar nyelvű Twitter üzenetében figyelmeztetett: a Népszabadság hirtelen bezárása „aggasztó precedenst” teremt. 


Népszabadság, Mediaworks, újság, média, sajtószabadság, Magyarország,
Szimpátiatüntetés a Népszabadság napilap mellett a Kossuth téren — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett” — fogalmazott Schulz.

Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője szerint a Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell.
A sajtószabadság veszélyben van Magyarországon, mert a legbefolyásosabb és független napilap, a Népszabadság kiadását egyik napról a másikra, minden előzetes bejelentés nélkül, pénzügyi okokra hivatkozva felfüggesztették” — fogalmazott Pittella.
„Antidemokratikus rendszerekben gyakori, hogy bezárnak olyan ellenséges újságokat, amelyek —például korrupciós ügyek feltárásával — aláássák a kormány hatalmát. Éppen ez történt a Népszabadsággal” — állt a közleményben.

„Felszólítjuk a magyar hatóságokat, tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a napilap újra működhessen és minden újságírója újra munkába állhasson” — fogalmazott az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője.

„Egy valódi demokratikus kormánynak ezt kell tennie. Ez az, amit Európa elvár Orbán Viktortól és a magyar kormánytól” — tette hozzá Gianni Pittella.
A Népszabadság tulajdonosa, a Mediaworks kiadó szombattól felfüggesztette a napilap nyomtatott és internetes formában történő kiadását arra hivatkozva, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI