2016. október 21., péntek

Ki nem találná, miért aggódik újabban Amerika

Aggodalmát fejezte ki egy közleményben az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a magyar sajtószabadság miatt pénteken.


sajtószabadság, Magyarország, Népszabadság, EBESZ, 444.hu, Washington, Fedél Nélkül
A hajléktalanok által árult Fedél Nélkül c. újság 12 oldalas mellékleteként jelent meg a felfüggesztett Népszabadság — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A dokumentumban az áll, hogy az Egyesült Államok „osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt”.

Független


A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri a „független” internetes portál (444.hu — szerk. megj.) október 19-ei kitiltását a parlament épületéből és Magyarország „legnagyobb független napilapjának”, a Népszabadságnak október 8-ai váratlan bezárását.


A minisztérium úgy véli, hogy „e lap elvesztése — függetlenül az okoktól — veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon".

A közlemény szerint az Egyesült Államok „barátként és szövetségesként” arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson „nyitott médiakörnyezetet”, amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.