2016. október 14., péntek

Iohannis zöld utat adott az emberöléssel gyanúsított Oprea elleni bűnvádi eljárásnak

A román államfő pénteken hozzájárulását adta ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen.


Gabriel Oprea, Bogdan Gigină, DNA, Laura Codruța Kövesi
Gabriel Oprea — Forrás/Fotó: Digi24/Octav Ganea/Inquam Photos
Szeptember 19-én felsőházbeli kollégái megmentették az ügyészektől: mentelmi jogának megvonása ellen szavaztak.

A média és a közvélemény nyomásának engedve Oprea szeptember 26-án lemondott szenátori mandátumáról, ami október 1-jei hatállyal szűnt meg — a vonatkozó törvények értelmében mindazon honatyák esetében, akik a feltételezett bűntettek elkövetésekor miniszteri tisztséget is töltöttek be, az államfő hozzájárulására is szükség van a bűnügyi eljárás lefolytatásához.

A Gigină-ügy


A DNA szerint 2015. október 20-án este Bogdan Gigină rendőr közúti balesetben végzetes koponya- és agysérüléseket szenvedett.


A baleset pillanatában az áldozat az Oprea miniszteri gépkocsiját felvezető motoros rendőrként teljesített szolgálatot, egy tiszt és egy másik rendőr társaságában, akik a forgalmi rendőrség egyik járművében ültek. Ők hárman biztosították a rendőri felvezetést annak az autónak, amelyben a Cotroceni negyedbeli lakására tartó miniszter ült.

Az ügyészek gyanúja szerint Oprea megszegte a magasrangú állami tisztségviselők rendőri kíséretére vonatkozó törvényt azáltal, hogy nem indokolt esetekben is rendőri felvezetést vett igénybe.

Oprea átlagban öt helyre szállt ki naponta, és minden egyes útján a közlekedési rendőrség csapata kísérte. Háromszor annyi alkalommal igényelt rendőri felvezetést, mint az államelnök, és kétszer annyi alkalommal, mint a kormányfő, akiknek — a törvény előírásai szerint — állandó rendőri kísérethez van joguk

Az ügyészek megállapították, hogy váltásonként három rendőr (naponta két váltás és egy tartalékváltás) kizárólag a miniszter kíséretének biztosításával foglalkozott. Állandó jelleggel a miniszter rendelkezésére kellett állniuk, minden kiszállásakor a helyszín közvetlen közelében kellett várakozniuk rá.

Oprea minden egyes kiszállásakor számos rendőrt vezényeltek ki arra az útvonalra, amelyen a miniszter autója elhaladt, csak azért, hogy a miniszter gépkocsija gyorsabban haladhasson.


A baleset estéjén 27 közlekedési rendőr teljesített szolgálatot a miniszter autójának útvonalán.

A gyorsabb haladást volt hivatott szolgálni a miniszter személygépkocsiját felvezető motoros rendőr is — állítja a DNA, hangsúlyozva, hogy egy hivatalos konvojt felvezető motoros rendőr fokozott veszélynek van kitéve, főleg ha nagy sebességgel kell közlekednie.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy