2016. október 27., csütörtök

Iohannis egyre gyakrabban hozakodik elő kisebbségi mivoltával

A román államfő csütörtökön egy könyvbemutatón ismét említést tett arra, hogy a romániai német kisebbséghez tartozik.


Klaus Iohannis, romániai kisebbségek, Románia, grupul parlamentar al minoritatilor nationale 1990-2016
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
„A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja 1990-2016” című kötet bemutatóján Klaus Iohannis kijelentette: a tolerancia és a szabadság elengedhetetlen egy európai országban.
Románia nemzeti, vallási és kulturális sokszínűsége számtalan lehetőséget rejt magában, és ezt a potenciált folyamatosan ki kell aknázni. Egy magát európainak valló országban a szabadság és a tolerancia elengedhetetlen” — fogalmazott az államelnök.
Elmondta, egyrészt „személyes, lelki oka” van annak, hogy elfogadta az eseményre való meghívást, hiszen ő maga is a romániai német kisebbséghez tartozik, ugyanakkor mélységes tiszteletet érez a nemzeti kisebbségek csoportja iránt, amelynek tagjai jelentősen hozzájárultak a romániai demokrácia kiépítéséhez.
A nemzeti kisebbségek csoportjának parlamenti jelenléte nem csak azoknak vált hasznára az évek során, akiket ez a csoport képvisel, hanem az egész ország javát szolgálta, hiszen akár a demokrácia megerősítéséről, akár az emberi jogok betartását szorgalmazó harcról, akár a NATO-, akár az európai uniós csatlakozásról volt szó, önök mindig hűséges, tisztességes és elkötelezett partnereknek bizonyultak. A törvényhozói munkában való részvételükkel pedig hozzájárultak ahhoz, hogy Románia toleráns, a sokszínűséget elfogadó országgá váljon” — hangsúlyozta Iohannis.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres