2016. október 4., kedd

Iohannis: Dragnea és Tăriceanu ne álmodozzanak miniszterelnök-jelöltségről

Nem fog kormányalakítási megbízást kapni elítélt vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus — jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden.


Románia, parlamenti választások, kormányalakítás, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu,
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Iohannis ezzel kizárta annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea miniszterelnök lehessen.

Dragneát áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az államfő kijelentése az SZDP-vel koalícióra készülő szabadelvű ALDE elnökének, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnöknek újbóli kormányfői kinevezését is kizárta, őt ugyanis bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával állította bíróság elé júliusban a DNA.

Iohannis az új országprojekt kidolgozásával megbízott elnöki bizottság alakuló ülése után fejtette ki álláspontját újságírók előtt az ország rövid és hosszú távú jövőjéről. A decemberi parlamenti választásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: olyan politikusnak fog kormányalakítási megbízást adni, aki meg tudja szerezni beiktatásához a parlament támogatását, de kizárta, hogy olyan miniszterelnököt jelöljön, aki nem felel meg a feddhetetlenségi elvárásoknak.

Iohannis feltételei alapján többek között Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő, illetve az ő politikai ellenfele, Traian Băsescu volt államfő sem remélhet kormányfői megbízást.

Liviu Dragnea alkotmánysértőnek nevezte az államfő kijelentését. Szerinte egy SZDP-győzelem esetén Iohannis nem veheti semmibe a választói akaratot, ugyanakkor elzárkózott attól, hogy az újságíróknak elárulja, kit javasol az SZDP miniszterelnöknek.

A szociáldemokrata pártelnök szerint Iohannis az alkotmányt megsértve beavatkozott a választási kampányba volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt oldalán, és az a célja, hogy a — pártfüggetlen — Dacian Cioloș kormányfőt egy NLP-kormány élén megtartsa a miniszterelnöki tisztségben.

Dragnea a maga részéről kizárta, hogy az SZDP-ALDE koalíció Cioloșt javasolja vagy megszavazza kormányfőnek.

Az alkotmány tág mozgásteret biztosít az államfőnek a miniszterelnök-jelölt személyét illetően


A választásokon győztes párt javaslatát csak akkor kell figyelembe vennie, ha az abszolút többséget szerez. Az alaptörvény szerint az elnök a parlamenti mandátumok több mint felét megszerző párttal vagy — amennyiben egyiknek sincs abszolút többsége — a parlamenti pártokkal konzultálva jelöl miniszterelnököt, akinek ahhoz, hogy beiktassák, meg kell szereznie a parlament támogatását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI