2016. október 10., hétfő

Gyurcsány Ferenc élete legjobb döntését hozta

Az Index értesülései szerint a Demokratikus Koalíció elnöksége a hétvégén arról döntött, hogy a párt országgyűlési képviselői nem vesznek részt a jövőben a parlament munkájában.


Demokratikus Koalíció, Országháza, Népszabadság, Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Az Index úgy tudja, Gyurcsány Ferenc a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol „nagy vita” után döntöttek a teljes bojkottról.

A DK-sok számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók — alaptörvény-módosítás benyújtása — után a Népszabadság felszámolása volt az utolsó csepp a pohárban.

A DK-s bojkott konkrétan azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos:

  • nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkákban, a vitákban és a határozathozatalokban,
  • nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat,
  • nem járnak be szavazni,
  • nem nyújtanak be írásos kérdéseket,
  • a párt csak azokra a kétharmados szavazásokra függeszti majd fel a bojkottot, ahol matematikai értelemben szükség van a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

A DK-sok tisztában vannak azzal, hogy a házelnök a távolmaradásért pénzbüntetést szabhat ki rájuk. Ennek ellenére sem fognak visszatérni a parlamentbe.

Az alaptörvény ugyanakkor kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik, „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”. Erre információnk szerint azt a megoldást találták ki Gyurcsányék, hogy egy „jelentéktelenebb” szavazáson egy év múlva bemennek gombot nyomni.

A DK-s bojkottot hétfőn jelentette be Gyurcsány


Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc, Népszabadság, Országháza
Gyurcsány Ferenc - szemrebbenés nélkül
Fotó: Máthé Zoltán

A parlamentből való kilépési szándékát Gyurcsány stílusosan az Országházban jelentette be.


A sajtótájékoztatón a pártelnök lényegében megerősítette az Index értesüléseit, de mondott valami újat is: a DK elnökségének döntéséről vasárnap tájékoztatták Molnár Gyulát, az MSZP és Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét.

Arra a felvetésre, hogy egy évvel korábbi évértékelő beszédében még azt mondta, hiba lenne kivonulni a parlamentből és ha ezt tenné, nem tudna a választói szemébe nézni, azt mondta: nagyon régóta vitatkozik a demokratikus ellenzék arról, hogy ott kell hagyni a parlamentet, a DK viszont a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Index/MTI