2016. október 7., péntek

Figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok

Csapadékos, szeles és hűvösebb lesz a hétvége időjárása, a leghidegebb órákban több helyen mínuszokra is készülni kell — derül ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) előrejelzéséből.


ANM, várható időjárás, Románia, időjárás előrejelzés, havazás, atentionare meteo
Képünk illusztráció — Fotó: Makszim Sipenkov/EPA/MTI
Az ANM szombat délutánig meghosszabbította az esőre, havazásra és felerősödő szélre vonatkozó figyelmeztetését.

A  meteorológusok szerint péntek délután 6 óra és vasárnap délután 3 óra között esőzések lesznek Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldvában, az egy négyzetméterre jutó csapadékmennyiség néhol meghaladhatja a 20 litert.

Brăila, Tulcea, Galaţi és Vaslui megyékben szombat délelőttre várható erős esőzés, itt a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 40-50 litert is.

A Keleti- és Déli-Kárpátokban ismét havazni fog. A szél felerősödik a délkeleti régiókban és a hegyvidékeken, ahol a széllökések az 55-60 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik.

Az ANM figyelmeztet, hogy a következő napokban az egész országban hideg lesz, főleg reggelente, amikor — főleg az ország északi és központi régióiban, valamint dombvidéken — dér is kialakulhat.

A hegyekben már tombol a tél


A Szeben megyei meteorológusok közlése szerint péntek reggel 14 centiméteres volt a hótakaró a Fogarasi-havasokban, a 2.000 méter tengerszint fölötti magasságban fekvő Bâlea-tónál.

Adrian David, a Szeben megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője ugyanakkor figylmeztetett, hogy síelni még nem lehet a térségben.

A hegyimentők kérik a turistákat, kerüljék a Fogarasi-havasok északi lejtőjét, ahol a hó vastagsága a 20 centimétert is eléri. A kirándulóknak azt javasolják, hogy téli lábbeliben és öltözékben induljanak útnak, és legyen náluk síszemüveg, síbotok, jégcsákány is.

A Bâlea-tó jelenleg megközelíthető a Transzfogarasi útról, amelyet megtisztítottak már a hótól. A sofőröket azonban kérik, hogy téli autógumikkal induljanak útnak. A Bâlea-tó telekabinnal is megközelíthető, a Bâlea-vízesés felől.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres