2016. október 8., szombat

Feljelentették Kövesit

A DNA főügyészét a doktori dolgozata körül felmerült plágiumgyanú miatt jelentették fel az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnál (CNATDCU).


Laura Codruța Kövesi, plágium, CNATDCU, Sebastian Ghiță,
Laura Codruța Kövesi — Fotó: Agerpres
A testület honlapján megjelent információk szerint pénteken iktatták a feljelentést, az azonban nem derül ki a weboldalon közzétett dokumentumból, hogy ki írta azt.

A törvény értelmében a CNATDCU-nak 45 napon belül döntenie kell a plágiumgyanúval kapcsolatos feljelentések további sorsáról.

Mircea Dumitru oktatási miniszter kedden úgy fogalmazott a parlamentben, hogy amennyiben beigazolódik a DNA vezetőjével szemben felmerült plágiumgyanú, „ugyanúgy a törvényi előírások szerint járnak majd el, mint más esetekben”.

A miniszter azt is elmondta kedden, hogy egyelőre semmilyen visszajelzést nem kaptak a temesvári Nyugati Egyetemtől Laura Codruţa Kövesi doktori disszertációjával kapcsolatban. A felsőfokú tanintézet — amelyen a főügyész megszerezte doktori címét — múlt hét végén közölte, belső vizsgálatot indított a helyzet tisztázása érdekében.

Kövesi korábban úgy nyilatkozott: hét éven át írta disszertációját, minden vonatkozó előírás betartásával, és ha bárkinek kételyei vannak ezzel kapcsolatban, álljon elő bizonyítékokkal. Emlékeztetett, 2012-ben már készült egy jelentés erről, amely kimondta, hogy nem plagizált dolgozata megírásakor.

A téma azt követően vált ismét aktuálissá, hogy Sebastian Ghiţă képviselő önfeljelentést tett, és azt állította, 2012-ben több más személlyel együtt közreműködött egy jelentés meghamisításában, amely azt állapította meg, hogy Kövesi disszertációja nem plágium.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres