2016. október 26., szerda

Erős földrengések rázták meg Közép-Olaszországot

Három erős földrengés és mintegy hatvan kisebb utórengés rázta meg szerda este és éjjel Közép-Olaszországot.


földrengés, Olaszország, olaszországi földrengés, Castelsantangelo sul Nera, Fabrizio Curcio, Pescara del Tronto
Fotó: Alessandro Di Meo/ANSA/AP/MTI
Először egy 5,4-es erősségű rengés volt néhány perccel negyed nyolc előtt, majd este 21.18-kor egy 5,9-es erősségű földmozgás történt, amely hosszabb ideig is tartott, mint az első.

A harmadik 4,6-os erősségű rengés nem sokkal éjfél előtt történt. A nagy rengések között és után még csaknem hatvan apróbb történt, közülük 23 volt erősebb 3-asnál — jelentette az olasz földtani intézet.

Az epicentrum a közép-olaszországi Marche és Umbria tartomány térségében volt. Macerata város területén több helyen omlások történtek.

A földrengés majdnem ugyanazt a térségét érintette, amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője az első kárfelmérés után közölte, hogy a károk nem olyan súlyosak, mint először gondolták. A sérültek közül két vagy három embert kellett kórházba szállítani. A többi sérült maga jelentkezett orvosi ügyeleten valamilyen panasszal. A pánik viszont általános volt. Tolentino faluban halt meg egy 73 éves férfi szívrohamban, amelyet valószínűleg a rengések váltottak ki — tette hozzá.

Az egyik leginkább érintett falu, Ussita polgármestere, Marco Rinaldi ellentmondott annak, hogy a károk nem súlyosak. A SkyTG24 tévének nyilatkozva kijelentette: hatalmas pusztítást végeztek a rengések a településükön, „apokaliptikus a helyzet”.

Az epicentrumban levő Castelsantangelo sul Nera polgármestere a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak telefonon elmondta, hogy a kisvárosban áramszünetet okozott a földrengés, az épületek megrongálódtak. Akadozik a telefonos összeköttetés is. Norcia városában egy középkori templom darabjai omlottak le.

Az, hogy az egyetlen halálos áldozaton kívül nincs több halott, és a sérültek száma is viszonylag kevés, jórészt annak köszönhető, hogy a lakosok mind az utcára szaladtak az első rengés után, és mindvégig kint maradtak annak ellenére, hogy a talaj esőáztatta volt. Sokan arra készültek, hogy az utcán, illetve autójukban alszanak.

Omlások következtek be az augusztusi földrengés övezetében is. Arquata lakossága szerint a mostani mozgást erősebben lehetett érezni mint a két hónappal ezelőttit.


A rengés nagy félelmet keltett Róma városában is, ahol sokan a lakásokból az utcára szaladtak. A római külügyminisztérioum épületét evakuálták.

Az első hírek szerint károk keletkeztek a Salaria-országúton, az augusztusi földrengésben sújtott Pescara del Tronto - Arquata térségében, ahol a földrengésben egy szikla az útra zuhant.

Az olasz földrengéskutatók egyelőre még nem tudtak választ adni arra, hogy az augusztusi földmozgás újabb epizódjáról van-e szó, vagy ettől független újabb földrengés következett be.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI