2016. október 12., szerda

Elmarasztalták a Nagy Ferót lefasiztázó riportert

A Román Televízió (TVR) etikai bizottsága megállapította, hogy megsértették a közszolgálati médium etikai kódexét azok a tudósítások, amelyek a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjéről kerültek adásba a TVR központi csatornáin.


Beatrice, Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Napok, Nagy Feró, TVR
Nagy Feró — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A testületnél Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, az ActiveWatch médiafigyelő civil szervezet és a TVR kolozsvári regionális stúdiójának 29 alkalmazottja tett panaszt, a tudósítások „tendenciózus” jellegét kifogásolva.

A tudósítások azt sugallták, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron, és úgy értelmezték, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntette fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot.

A riport egy olyan, a kolozsvári repertoárban nem szereplő, videomegosztóról letöltött 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyen Nagy Feró azt énekelte: „csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz”.

A Diana Apahidean külső munkatárs által forgatott anyagot Adrian Rozenberg felelős szerkesztő a kolozsvári regionális stúdióban nem engedte adásba, egyoldalúnak ítélte, és kiegészítését javasolta. 


Ennek ellenére a TVR központi csatornáinak híradóiban többször is adásba került. Az anyagba a bukaresti szerkesztők is „belenyúltak”, így a nézőket már csak egy rosszul látható felirat figyelmeztette, hogy a nyitó képsor nem a mostani kolozsvári koncerten készült.

Az etikai testület az ügy kilenc érintettjét meghallgatva egyhangúan megállapította, hogy a riport készítői az etikai kódex hat pontját hágták át, köztük a legfontosabbat, miszerint a közszolgálati újságírónak tiszteletben kell tartania az igazságot, a vitás témákat pedig részrehajlás nélkül kell kezelnie.

Sérült továbbá a közszolgálati médium által megkövetelt:
  • kiegyensúlyozottság,
  • szabatosság,
  • hitelesség,
  • a manipuláció tilalma,
  • a megszólalók mondanivalójának korrekt tükrözése.
A TVR tudósításai hatására a kolozsvári rendőrség hivatalból vizsgálni kezdte, hogy megsértették-e a koncerten a fasiszta, rasszista és xenofób szimbólumok használatát tiltó rendeletet, de végül is arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénysértés.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI