2016. október 6., csütörtök

Döntött a törvényszék: nem maradhat a székely zászló a tanácsteremben

A Kovászna Megyei Törvényszék csütörtöki ítéletével arra kötelezi Kovászna megye tanácsát, hogy távolítsa el a székely zászlót a gyűlésteremből — közölte az Agerpres hírügynökség.


székely zászló, Kovászna megye tanácsa, nemzeti jelképek, magyarság, MPP, Kulcsár-Terza József, Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa,
Zászlók a gyűlésteremben — Forrás: Háromszék Napilap
A törvényszék helyet adott a Kovászna megyei prefektúra keresetének, amely közigazgatási bíróságon támadta meg a Kovászna Megyei Tanács határozatát, amely a Magyar Polgári Párttól elfogadott egy székely zászlót és azt kitűzte a gyűlésterembe.

Az intézmény honlapján közzétett ítélet szerint, a Kovászna Megyei Törvényszék „megsemmisíti a Kovászna Megyei Tanács határozatát az adomány elfogadásáról, megsemmisíti az adományozó levelet, (...) és arra kötelezi a megyei tanács elnökét, hogy távolítsa el a nagy gyűlésteremből Székelyföld kék-arany zászlóját”.

Az ítélet ellen 15 napos határidővel lehet fellebbezni.
A hivatalosan el nem ismert zászlókat, amilyen a székely zászló is, nem lehet közintézményekre, sem ezek irodáiba kitűzni, amit több vonatkozó jogerős ítélet is igazol — nyilatkozta néhány hónappal ezelőtt az Agerpresnek Sebastian Cucu prefektus.

A székely zászlót februárban adományozta a megyei tanácsnak Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke.


Kulcsár-Terza többször is felháborítónak nevezte a prefektúra tiltását és értetlenségét fejtette ki amiatt, hogy a magyar közösséget jelképező székely zászló nem kaphat helyet Románia és az Európai Unió zászlója mellett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres