2016. október 14., péntek

Dacian Cioloș, a betartott ígéretek embere

A tavaly novemberben kinevezett szakértői kormány vezetője az elköteleződését sürgető Klaus Iohannis államfő felvetésére egy televíziós interjúban reagált.


Románia, parlamenti választások, Dacian Cioloș, Klaus Iohannis
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
A független miniszterelnök a Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban megismételte: beiktatásakor nyilvános ígéretet tett, hogy nem indul a választásokon, és nem akarja feladni függetlenségét

Iohannis korábban jelezte: szívesen megtartaná Cioloșt a miniszterelnöki tisztségben, de a választások után már nem maradhat szakértői kormány az ország élén, vagyis Cioloș csak pártjelöltként kaphat újabb kormányfői kinevezést.

Ciolos annyit ígért az államfőnek és jobboldali pártoknak, hogy összeírja a közeljövő prioritásairól kialakult nézeteit, azokat az elveket és célkitűzéseket, amelyeket véleménye szerint továbbra is szem előtt kell majd tartani a kormányzásban. 

A volt uniós biztos — akit brüsszeli tanácsadói posztjáról hívott haza Iohannis egy alig egyéves kormányfői mandátumra — rámutatott: fontosabb számára, hogy politikai hagyatékát folytassák, mint az, hogy ő maga milyen módon és tisztségben járulhat ehhez hozzá.

Legyeskednek körülötte


A pártsemleges kormányfőnek azért „udvarol” az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt és a korrupcióval vádolt politikustársadalom leváltását zászlajára tűző, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), mert rajta (és Iohannison) kívül nincs a jobboldalnak olyan politikai személyisége, aki az első öt között szerepelne a népszerűségi listán.

Bár ismét pártlistás választások lesznek, ezek kimenetelét várhatóan nem az elvont programok, hanem a pártok elé fogott „mozdonyok” — a kormányzati tisztségekre pályázó személyiségek — támogatottsága dönti el.

A felmérések baloldali választási győzelmet jósolnak, de a szociáldemokratáknak és szövetségeseiknek sincs vállalható kormányfőjelöltjük, mert potenciális „húzóembereik” kormányfői kinevezését Iohannis kizárta azzal a kijelentésével, hogy nem fog elítélt vagy bűnvádi eljárás alá vont politikusnak kormányalakítási megbízást adni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI