2016. október 12., szerda

Cioloş megtette az első lépést az oktatás depolitizálása érdekében

A román kormányfő szerint fontos, hogy a tanintézetek mentesüljenek a politikai befolyás alól.


Dacian Cioloș, Cioloș-kormány, oktatás, iskolaigazgatói állások, Románia,
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
Dacian Cioloș ezt annak kapcsán nyilatkozta a miniszterelnök, hogy szerdán — 2008 óta először! — zajlanak az iskolaigazgatói és -igazgatóhelyettesi tisztségekre kiírt vizsgák.

Hozzávetőlegesen 9.000 pedagógus vizsgázik


Országszerte 6500 iskolaigazgatói tisztségre írtak ki versenyvizsgát, ezekre 6700 tanár pályázik, a meghirdetett 2500 aligazgatói tisztségre 2300-an jelentkeztek.


A megyei tanfelügyelőségeken megszervezett vizsga első írásbeli rácstesztje a jelentkezők menedzseri képességeit hivatott felmérni, amelyet két tanú előtt helyben kijavítanak. Akik legalább 35 pontot elérnek a megszerezhető 50-ből, azok egy interjú során mutathatják be menedzsmenttervüket a vizsgáztató bizottságnak.

A kisebbségi tannyelvű iskolákban csak olyanok pályázhattak az igazgatói állásra, akik iratokkal igazolják, hogy ismerik az illető nyelvet, és rendelkeznek annak a szervezetnek az ajánlólevelével, amely az illető kisebbséget a parlamentben képviseli. A magyar kisebbség esetében az RMDSZ ajánlólevelére van szükség.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt heves ellenkezését váltotta ki, hogy a szakértői kormány magára vállalta az évek óta halogatott versenyvizsga megszervezését. Ecaterina Andronescu szenátor, volt oktatási miniszter egy elfogadás előtt álló törvénymódosításba is megpróbálta belefoglalni, hogy az iskolaigazgatói versenyvizsgákat csak a nyári szünet idején szabad megszervezni, de ezt nem sikerült idejében elfogadtatnia, a szakértői kabinet pedig — amelynek mandátuma decemberben lejár — nem volt hajlandó utódjára bízni a feladatot.

2008 óta nem került sor hasonló megmérettetésre


Az azóta eltelt mintegy nyolc esztendőben egymást követték az ideiglenes kinevezések, leváltások, újabb ideiglenes kinevezések, most már minden iskola élén ideiglenesen kinevezett vezetők állnak.

„A kinevezések, és leváltások pedig politikai alapon történtek” — jelentette ki a miniszterelnök a kormányülés elején. Hozzátette: ez ellehetetleníti a hatékony menedzseri munkát.
A politikai elfogultságnak nincs keresnivalója az iskolákban. Politikai támogatásra szüksége van a tanügynek, politikai alapon kinevezett iskolaigazgatókra azonban nincs. A tanintézetek élére igazi szakemberek, elhivatott menedzserek kellenek” — összegezett Cioloș.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres