2016. október 18., kedd

Cioloș meghirdette a Cioloș utáni időket

Románia 100 platform címmel programdokumentumot tett közzé hétfőn a szakértői kormány független miniszterelnöke.


Dacian Cioloș, Románia, Cioloș-kormány, parlamenti választások, ro100.ro, Románia 100 platform, GovITHub
Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
Ciolos az általa létrehozott ro100.ro honlapon meghirdetett programnyilatkozatában úgy véli, a román politikustársadalomnak meg kell újulnia, és meg kell határoznia azokat a célkitűzéseket, amelyeket választási ciklusoktól függetlenül követni akar.

Elvekből és nemzeti projektekből álló platformjának élén a miniszterelnök kiemelte, a centenáriumára készülő Romániát — Románia 2018-ban ünnepli a Román Királyság és Erdély egyesülésének, a modern Románia megalakulásának századik évfordulóját — korrupciómentessé kell tenni.

A „társadalom önbecsülésének visszanyerését” célzó platformjában Cioloș olyan elveket hirdet, mint a:
  • tisztességes kormányzás,
  • felelős politizálás,
  • a munka becsülete,
  • a szegénység felszámolása,
  • a versenyképesség fontossága.

A kormányfő azt szeretné, hogy Románia „minden román Romániája” legyen, mindenkié, aki itt él és dolgozik, „etnikumától és hitétől függetlenül”.

A kivándoroltakat is hazatérésre bátorítaná.

Hagyaték vagy kormányzati program?


Bár Cioloș nem tisztázza, hogy politikai hagyatéknak vagy kormányzati programnak szánta a Románia 100 platformot, a dokumentum — a közigazgatás átszervezésétől a bürokrácia visszaszorításáig — egy sor olyan kormányzati projektet is felsorol, amelyet szerinte folytatni kellene, vagy ideje lenne elkezdeni.


Folytatni kellene


Cioloșt mind Klaus Iohannis államfő, mind az elnökhöz közé álló Nemzeti Liberális Párt további közéleti szerepvállalásra biztatja.


Iohannis korábban egyértelművé tette: szívesen adna újabb kormányalakítási megbízást Cioloșnak, ha politikailag elkötelezné magát, azt ugyanis kizárta, hogy a decemberi parlamenti választások után is szakértői kormány maradjon Románia élén.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk
 _______________________________________ mágneses fakockák

Ciolos rámutatott, nem szegheti meg a választóknak tett ígéretét, miszerint független marad, de a Románia 100 platformhoz felsorakozhatnak mindazok, akik osztják nézeteit.

Az NLP mellett a korrupt politikusok leváltásával és szintén jobboldali programmal kampányoló, újonnan alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy támogatná Cioloș tisztségben maradását.

A felmérések szerint a Szociáldemokrata Párt a legesélyesebb a választási győzelemre és továbbra is 7-10 százalékpontos előnye van az NLP-vel szemben. Az SZDP és koalíciós partnerei most éles támadásokat intéznek Cioloș ellen, aki „bár függetlennek hazudta magát”, most szerintük a jobboldal élére állt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI