2016. október 11., kedd

Bírósági felügyelet alá került Horváth Anna

A korrupcióellenes ügyészség 60 napra bírósági felügyelet alá helyezte, és erre az időszakra felfüggesztette tisztségéből Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét.


Horváth Anna — Forrás: RMDSZ Nőszervezet
Az elöljárót befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

A hatvan napos bírói felügyelet és tisztségből való felfüggesztés ideje alatt Horváth:

  • nem láthatja el az alpolgármesteri teendőket,
  • nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel,
  • rendszeresen meg kell jelennie a hatóságok előtt, és
  • csak az ügyészek jóváhagyásával hagyhatja el Románia területét.
Vádat ugyan nem emeltek a politikus ellen, de a DNA „vádlottként” említi a politikust.

A vádhatóság  honlapján közzétett közlemény szerint az ügyészek olyan információk és bizonyítékok birtokába jutottak, melyek szerint Horváth Anna közbenjárt a kolozsvári városházán dolgozó hivatalnokoknál annak érdekében, hogy egy beruházó gyorsabban megkapja az ingatlanprojektjéhez szükséges jóváhagyásokat.

Ellenszolgáltatásként azt kérte a beruházótól, hogy vásároljon és adjon át hatvan bérletet két zenei fesztiválra, amelyet később ösztönzésként adott át azoknak az önkénteseknek, akik a választási kampányban segítették. A bérletek az ügyészek állítása szerint mintegy húszezer lejbe kerültek.

A közlemény szerint az alpolgármester és az ingatlanberuházó abban állapodtak meg, hogy egy támogatási szerződéssel fedezik a bérletek értékét, és az alpolgármester később közli annak a jogi személynek az adatait, amely a szerződő fél lesz.

A válszatások utánra is támogatást ígért


Az ügyészség úgy tudja, hogy az alpolgármesterígéretet tett a meg nem nevezett üzletembernek, hogy a választások után további ingatlanfejlesztési projektjeiben is segíteni fogja.


A DNA hétfőn kilenc kolozsvári helyszínen, többek között Horváth Anna lakásán és irodájában tartott házkutatást, és kihallgatásra vitte be az alpolgármestert, aki az esti órákban szabadon távozhatott az ügyészség kolozsvári székházából.

Horváth Anna 2012 óta Kolozsvár alpolgármestere, a júniusi választásokon az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje volt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres