2016. október 5., szerda

A hegyekben már beköszöntött a tél

Tíz centiméteres hóréteg borítja a Transzfogarasi út (DN7C) 1700 méternél magasabban fekvő szakaszait, ahol téli körülmények között lehet közlekedni — idézi az Agerpres a piteşti-i hegyimentő-szolgálat közleményét.


Transzfogarasi út, havazás, útviszonyok, közlekedés, időjárás,
Fotó: Liviu Chirica/Mediafax
A hegyimentők azt tanácsolják, hogy téli gumi, hólánc, lapát és homok nélkül senki ne vágjon neki a Transzfogarasi útnak.
Az elmúlt 12 óra alatt 8-10 centiméter hó hullott a Transzfogarasi út 1700 méter fölött fekvő szakaszaira, az Argeş megyei Kecske-vízesés és a felvonó Szeben megyében lévő második oszlopa között, téli körülmények között lehet közlekedni” - olvasható a hegyimentő-szolgálat igazgatója, Ion Săndoiu által aláírt közleményben.
A turistaösvények továbbra is nyitva vannak, de a hegyimentők azt tanácsolják, hogy indulás előtt a túrázók:
  • alaposan tájékozódjanak a körülményekről,

  • értesítsék telefonon az Országos Hegyimentő-szolgálatot, hogy milyen útvonalon készülnek végigmenni,

  • a mobiltelefonjaikra töltsék fel a SALVAMONT-alkalmazást,
  • megfelelőképpen szerelkezzenek fel, vigyenek magukkal hágóvasat, jégcsákányt, síbotot,

  • kerüljék a Fogaras-hegységet, főleg annak északi lejtőjét, mert a hóréteg vastagsága néhol elérte a 25 centimétert.

A román országos meteorológiai szolgálat szerdán délután kiadott figyelmeztetése a kelet-romániai Neamț és Suceava megyékre vonatkozik, ahol ezer méter fölötti magas vidékeken erős szeles havazás van. Hasonló figyelmeztetést adtak ki az erdélyi Szeben, Brassó, Beszterce-Naszód és Máramaros, valamint a bánsági Krassó-Szörény megyékre is.

A szél helyenként az 50-70 kilométer/órás sebességet is eléri. Szerda estig a nyugati Mehedinti és a déli Gorj megyékben is erős széllökések lesznek

A Déli-Kárpátokon áthaladó Transalpina nevű úton forgalomkorlátozást vezettek be a hófúvás miatt. Ezen a vidéken a hőmérséklet mínusz 3-4 Celsius fokra hűlt le. Havazást jeleztek a Keleti-Kárpátok Borgói-hegységében is, valamint a Radnai-havasokban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres/MTI