2016. október 26., szerda

Az RMDSZ belecsapott a Dimbovica-parti politikai latrina szennyvizébe

Élénk reakciókat váltottak ki Romániában azok az óriásplakátok, amelyekkel az RMDSZ még a tulajdonképpeni választási kampány előtt kívánta megszólítani az erdélyi nagyvárosok lakosságát.


választási kampány, RMDSZ, Kolozsvár, parlamenti választások, Románia, Kovács Péter, salvam clujul de
„Mentési” akcióba kezdett az RMDSZ — Forrás: Transindex
A kolozsvári helyi rendőrség felszólítására a reklámfelületet biztosító cég kedden eltávolította az óriásplakátokat.

A múlt hét végén Kolozsváron kihelyezett román nyelvű óriásplakátokon a következő szöveg áll:

Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől!
Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost!

Hasonló pannókat helyezett el a szövetség Nagyváradon is.

A plakátok élénk reakciókat váltottak ki, elsősorban a közösségi médiában, de a különböző blogokon és a hírtelevíziókban is.


  • A nacionalista hangvételű Antena 3 televízió meghívottjai Románia titkos feldarabolási tervéről beszélgettek a plakátok kapcsán egy műsorban;

  • az Antena 3 egyik ismert műsorvezetője, Radu Tudor a blogján ellenjavaslatként azt kezdeményezte, hogy szabadítsák meg Bukarestet az RMDSZ-től;
  • a Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei szervezete hétfőn elszakadáspárti retorikával vádolta az RMDSZ-t, mely „a '90-es évek hangulatát idézi”. A kolozsvári SZDP-sek úgy vélik: a választási üzenet mind gazdaságilag, mind pedig morálisan elhibázott.

Csak azért is Erdély!


A Transindex-en közölt véleménycikkében Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy egyesek csak most veszik észre: az RMDSZ számára 26 éve Erdély élvez elsőbbséget.

választási kampány, RMDSZ, Kolozsvár, parlamenti választások, Románia, Kovács Péter,
Papíron minden rendben van  — Fotó: Biró István/MTI
A kampányfőnöki tisztséget is betöltő politikus arról tájékoztatott, hogy nyolcféle óriásplakátot helyeztek ki Erdély nagyvárosaiban. Ezek egyikén például azt mondják, hogy olyan Erdélyt akarnak, „ahol az autópálya aszfaltból van, és nem papírból”:
Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk, amikor követeljük, hogy az adóink ne Bukarestet gazdagítsák. Azt kérjük, amit mindig is kértünk: építsük le a központosított államot, bízzunk meg a helyi és megyei önkormányzatokban, adjunk át minden lehető hatáskört és az ezzel járó forrásokat. A külügyi és védelmi területeken kívül nem indokolt Bukarestben központosítani. Úgy gondoljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának” — fogalmazott írásában Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.


A rendőrség lépett


A helyi rendőrség felszólítására a reklámfelületet biztosító cég kedden nekilátott a kolozsvári óriásplakátok eltávolításának.


A polgármesteri hivatal kérésére eljáró helyi rendőrség a plakátokat kihelyező reklámcég megbüntetését helyezte kilátásba, azt mondták a cég vezetőinek, hogy ha nem távolítják el az óriásplakátjainkat, 30 ezer lejes.

A Kolozsváron kihelyezett nyolc plakát közül egyelőre kettő távolítottak el, hogy milyen törvénycikkely alapján, az még egyelőre ködös.

Kovács az Agerpresnek elmondta: a rendőrség alkotmányellenesen járt el. Az alaptörvény szerint minden fajta cenzúra, a gondolatok és vélemények bármiféle korlátozása tilos Romániában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres