2016. október 23., vasárnap

A magyar baloldal megemlékezése egy percig tartott, a többi tömény gyalázkodás volt

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap.


1956, október 23, magyar ellenzéki pártok, magyar baloldal, Gyurcsány Ferenc, MSZP, Orbán-kormány, Molnár Gyula, Kunhalmi Ágnes,
„Összekalapált” baloldal — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Az ellenzék a budapesti a Blaha Lujza téren „emlékezett” az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, a civilek által szervezett „Mossuk le a gyalázatot” nevű kormányellenes tüntetésen.

Molnár Gyula együttműködést kalapál


Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik '56 örököseinek vallják magukat. Ők nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják ők is orosz emigrációban fejezik be a pályafutásukat — tette hozzá. Szerinte a mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell.

Az ellenzéki politikus közölte, nem hitték volna, hogy lehet egy olyan kor, amikor 1956 követelései újra ugyanúgy hangzanak, mint hatvan évvel ezelőtt: szűnjön meg az elnyomás, legyen sajtó- és szólásszabadság és ne szóljanak bele az oroszok a magyar politikába.

Hangsúlyozta, független, demokratikus és szabad országban akarnak élni, ezért fognak 2018-ban egy új együttműködést „összekalapálni” — fogalmazott.

Molnár Gyula szerint ez a hatalom leváltható, nem kell hozzá más, mint a 106 egyéni körzetben és a listán többséget szerezni.
Állítsatok át egy aktívat és győzzetek meg egy passzívat és akkor meg lesz a változáshoz szükséges többség” — hangoztatta.
Kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy ne ismétlődjenek meg se a hatvan, se a tíz évvel ezelőtti események.

Gyurcsány új Magyarországot teremt


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, hogy a változáshoz együttműködés kell.


1956, október 23, magyar ellenzéki pártok, magyar baloldal, Gyurcsány Ferenc, MSZP, Orbán-kormány
Gyurcsány Ferenc — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A 2014-es választás előtti baloldali összefogásra utalva hozzátette: sok kritika érheti az összefogást, de anélkül most még rosszabb lenne a helyzet. Kijelentette, nekik most az a dolguk, hogy megtanulják az akkori leckét, és az „asztalhoz kell hívni mindazokat”, akik lehet, hogy ma kevesebb támogatással rendelkeznek, de tisztességesek és ugyanazt akarják mint ők.

Nincs középút, „nincs egyet a kurucnak, egyet a labancnak, aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van” — mondta.
Aki megosztja az ellenzéket, sápítozik, aki csak önmagát és pártját látja, aki nem érzi a történelmi felelősségből fakadó kötelezettséget, az Orbánnal van. Aki szemet huny a rablás felett, aki kifogást keres, elmúlt nyolcévezik, gyurcsányozik, az Orbánnal van” — fogalmazott.
Én Orbán ellen vagyok és mi le fogjuk győzni Orbánt és mi új Magyarországot teremtünk. Ti meg mi” — zárta beszédét.

Karácsony új köztársaságot alakít


Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani.


Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről — tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot „ebből a rémálomból”.

Az ellenzéki politikus szerint most az 1956-os forradalom hőseit kellene ünnepelni, ennek ellenére ők tiltakozni jöttek, mert újra fogyatkozik a szabadság, amelyért hatvan éve magyar hősök százai adták életüket.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a köztársaság halott.

Az ország vezetőit csak az érdekli, hogy a hatalommal pénzt szerezzenek, a pénzzel pedig még több hatalmat — vélekedett. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök „az első olyan zsarnok” a modern magyar történelemben, akit nem idegen katonák tartanak hatalmon, hanem saját népének beletörődése.

A politikus azt mondta, a baloldal is hibázott, mert hagyta „eltékozolni” a harmadik magyar köztársaságot.

A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai „csőcseléket” és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. Úgy fogalmazott: „végtelenül sajnálja” a tíz éve történteket.

Bokros helyreállítja a demokráciát


Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke ötszáz napos programot hirdetett. A választás után a demokratikus erők ötszáz napra kérjenek felhatalmazást, hogy helyreállítsák az alkotmányos jogállamot, a demokráciát.


A rendezvény ötletgazdájaként felkonferált Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint a népszavazás eredménytelensége megmutatta, hogy Magyarország nem kér a diktatúrából, a hülyítésből, a korrupcióból, nem akar orosz gyarmat lenni, hanem az EU teljes jogú, büszke tagja, nyitott, gazdag, szolidáris ország akar lenni.

A rendezvény kezdetén az egybegyűltek egy perces néma főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmárokról. Az esemény végén, miközben azt skandálták, hogy „összefogást!”, a szónokok és a pártok vezető politikusai a színpadon énekelték el a Himnuszt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI