2016. szeptember 19., hétfő

Villám csapott az atyhai templomba — teljesen leégett

Villámcsapás következtében hétfőre virradóra leégett a székelyföldi Atyha római katolikus temploma közölte az Élő Székelyföld portál. 


Atyha, Székelyföld, villámcsapás, tűzvész, Firtos falvai,
Jelenet A Firtos falvai - Atyha c. dokumentumfilmből — Forrás: YouTube/Panoráma Műhely
A portál tudósítása szerint a néhány évvel ezelőtt teljesen felújított templomépületnek volt villámhárítója, de a légköri elektromos kisülés olyan rendkívüli erejű volt, hogy a tetőszerkezet szentély fölötti része azonnal lángra kapott.

A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy — noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején — a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.

Atyha, Székelyföld, villámcsapás, tűzvész, Firtos falvai,
Fotó: Péter Ildikó/
Élő Székelyföld
Alina Ciobotariu hadnagy, a katasztrófavédelem Hargita megyei egységének a szóvivője az MTI-nek elmondta, vasárnap este 22 óra 11 perckor értesítették a tűzoltóságot az atyhai templomtűzről.

A hivatásos tűzoltók Székelyudvarhelyről három autóval, a korondi, parajdi, és felsősófalvi önkéntes tűzoltók öttel vonultak a helyszínre. Hajnali három óráig küzdött 13 hivatásos és 29 önkéntes tűzoltó a lángokkal, a templomot azonban nem tudták megmenteni.

  • a tetőszerkezet és a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárra, a bútorzatra és az orgonára is;
  • a tűzoltóknak csupán a torony egy részét sikerült megmenteniük;
  • a tűzvészben a harangok is megsérültek;
  • a tűzoltók beavatkozásának a legfontosabb eredménye az volt, hogy a tűz nem terjedt át a szomszédos iskola, és ravatalozó épületére, valamint a falu házaira;
  • a tűzoltóság első becslése szerint a tűzvész 380 ezer lejes kárt okozott.

A Székelyudvarhelytől 36 kilométerre, egy hegynyeregben 700-750 méter magasan fekvő Atyha római katolikus temploma 1797-1799 között épült.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Élő Székelyföld/MTI