2016. szeptember 26., hétfő

Váratlanul távozott posztjáról a román kémszolgálat vezetője

Lemondott hivataláról hétfőn Mihai Răzvan Ungureanu, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, aki tavaly júniusban kezdte meg második mandátumát a kémszolgálat élén.


Mihai Răzvan Ungureanu, SIE, Románia, román kémszolgálat,
Mihai Răzvan Ungureanu egészségügyi okokból mondott le — Fotó: Grigore Popescu/Agerpres
A román elnöki hivatal szóvivője közölte: Klaus Iohannis államfő elfogadta Ungureanu lemondását, a szolgálat ideiglenes vezetését pedig helyettesére, Silviu Predoiu tábornokra bízta.

Ungureanu távozásának oka egyelőre nem ismert.

A román hírtelevíziók szerint lemondása összefügghet azzal, hogy a SIE tavasszal nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruța Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével.


A főügyész a román közéleti szereplőket is érintő panamai offshore-botrány idején egy interjúban arra panaszkodott, hogy a SIE — a többi román titkosszolgálattal ellentétben — nem segíti a vádhatóság munkáját, az utóbbi években a DNA egyetlen jelentést sem kapott a SIE-től.

Miután a kémszolgálat csípős hangvételű közleményben úgy válaszolt, hogy a SIE nem kémked román állampolgárok után, mint annak idején a Securitate, Klaus Iohannis államfő hivatalába kérette a két intézményvezetőt és véget vetett a nyilvánosság előtt zajló vitának.

Az elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Ungureanut politikai ambíciói vezérelték a lemondásban, és indulni akar a decemberi parlamenti választásokon.


Volt pártja, a NLP társelnöke, Alina Gorghiu azonban cáfolta, hogy erről egyeztetett volna a SIE igazgatójával, hozzátéve: nem is ért egyet azzal, hogy egy titkosszolgálati vezető távozása után azonnal politikai szerepet vállaljon.

Abban azonban a megszólaltatott elemzők egyetértettek, hogy az utóbbi időben elhidegült a viszony Klaus Iohannis államfő és a SIE igazgatója között és csak idő kérdése volt, hogy Ungureanu távozzon a kémszolgálat éléről.

Iohannis hétfő este újságíróknak nyilatkozva cáfolta, hogy megromlott volna a viszonya Ungureanuval.


Iohannis közölte: a SIE igazgatója személyes okokra hivatkozva kérte felmentését, de nem találkozott vele, mivel Ungureanu egészségi állapota állítólag nem tette lehetővé, hogy felkeresse az elnöki hivatalt.

Korábban a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság elnöke is arra utalt, hogy Ungureanu valójában egészségügyi okokból mondott le.

Ungureanu először 2007-2012 között vezette a SIE-t, korábban (2004-2007) Románia külügyminisztere, 2012-ben pedig néhány hónapig az ország miniszterelnöke volt. 2015 júniusában az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt szenátora volt, amikor a parlament másodszor is megszavazta kinevezését a SIE élére.

A román titkosszolgálatok élére az államfő jelöl vezetőt, kinevezését pedig a parlamentnek kell megszavaznia. Iohannis hétfőn azt is közölte a sajtóval, hogy valószínűleg csak a decemberben megválasztandó következő parlamentnek tesz javaslatot egy új kémfőnök kinevezésére, mert a jelenlegi törvényhozás a választásokkal és jelöltállítással van elfoglalva.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI