2016. szeptember 6., kedd

Újabb korrupciós vádak Ponta ellen

A volt román kormányfőt ismét gyanúsítottként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség kedden.


Victor Ponta, korrupció, DNA, Románia, Tony Blair, Sebastian Ghiță
Victor Ponta — Fotó: Marius Dumbrăveanu/Mediafax
Pontát most politikai befolyásával való visszaéléssel és pénzmosásban való bűnsegédlettel gyanúsítja a DNA ploiești-i kirendeltsége.

A vádhatóság 60 napra felügyelet alá helyezte a szociáldemokrata politikust.

Pontának ez idő alatt:
  • egy megszabott menetrend szerint rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen,

  • csak előzetes ügyészi vagy bírói engedéllyel hagyhatja el az országot,

  • nem veheti fel a kapcsolatot az ügy többi szereplőjével,

  • nem viselhet fegyvert.
A DNA döntése ellen a bíróságon fellebbezhet.

A Digi24 hírtelevízió úgy tudja: az ügy Tony Blair volt brit miniszterelnök 2012 márciusában tartott bukaresti előadásával függ össze.

A rangos szónok tiszteletdíjára és a konferencia megszervezésére fordított pénz állítólag az SZDP egyik politikusától származott, aki a gyanú szerint így „vásárolt” magának Victor Ponta akkori pártelnöknél befutó helyet a 2012-es parlamenti választásokon.

A DNA közleménye nem nevesíti a brit politikust, viszont részletesen leírja, miként használta Ponta politikai befolyását „jogosulatlan előnyszerzésre”, hogy a választási évben egy nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva politikai tőkére tegyen szert.

A DNA szerint Ponta egy Prahova megyei választókerületben ígért befutó parlamenti helyet egy meg nem nevezett üzletembernek az illegális pártfinanszírozásért, aki cégein keresztül 220 ezer eurót játszott át a konferenciát szervező alapítványnak. A Digi24 úgy tudja: Sebastian Ghiță médiamágnást, Prahova megyei képviselőt gyanúsítja a DNA azzal, hogy így vásárolta meg parlamenti mandátumát.

A volt miniszterelnök több mint egy órát tartózkodott a DNA ploiești-i épületében, de távozáskor nem volt hajlandó nyilatkozni újabb ügyéről, mondván, hogy az ügyész azt is megtiltotta neki.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött.

Ponta — a 2014-es elnökválasztás után bekövetkezett visszaesés után — ma ismét az ország legnépszerűbb politikusának számít. A volt pártelnöknek a jelek szerint hűvös a viszonya az SZDP mostani vezetésével. Ponta nyíltan nehezményezi, hogy nem vonták be a párt választási programjának kidolgozásába és azt lebegteti, hogy „átigazol” a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő nacionalista pártjába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI