2016. szeptember 8., csütörtök

Túl sok kamasz dohányzik

Az egészségügyi minisztérium egy országos dohányzásmegelőzési stratégiát dolgozott ki: a következő másfél évtizedben öt százalék alá akarják szorítani a dohányzó gyerekek arányát Romániában.


dohányzás, dohányzásmegelőzés, Románia, dohányipar, egészséges életmód, kamaszkori dohányzás
A romániai 15-16 éves korosztály csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik — Illusztráció: pixabay
Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter csütörtökön mutatta be a minisztérium erre vonatkozó terveit.

Az elnöki hivatalban tartott rendezvényen a tárcavezető elmondta: jelenleg a romániai 15-16 éves korosztály csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, és több mint fele már legalább egyszer kipróbálta a dohányzást. A fiatalokat célzó megelőzési stratégia célkitűzése az, hogy 2035-re a fiatal korosztály nemdohányzókból álljon.

Évente 42 ezer ember hal meg a dohányzás miatt Romániában, ez körülbelül kétszáz túlélők nélküli repülőgép-szerencsétlenségnek felel meg.

A miniszter felhívást intézett a parlamenthez, hogy ne enyhítsen a márciusban hatályba lépett, a dohányzást korlátozó törvény szigorán. A tárcavezető rámutatott: a szenátus egészségügyi bizottsága olyan módosítási javaslattal állt elő, amely szerinte egy egyszerű felirat kifüggesztésével bármilyen zárt helyiséget kivonna a törvényi tiltás hatálya alól, függetlenül attól, hogy mi a helyiség rendeltetése.

A „2035: Románia első dohánymentes nemzedéke” című rendezvényen Klaus Iohannis államfő gratulált a kezdeményezéshez, és az egészségtudatos nevelés szerepét hangsúlyozta a dohányzás visszaszorításában.

Pofon a szarnak?


Romániában március óta tilos a dohányzás minden zárt közterületen, munkahelyen, vendéglátóhelyen, tömegközlekedési eszközön, játszótéren, továbbá a szolgálati gépkocsikban és taxikban is. A tiltás ellen vétő magánszemélyek 500 lejig büntethetők, jogi személyek — például kávézók, bárok, vendéglők — 5 vagy 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak.

A törvény hatályba lépése óta sokkal több dohányzó embert látni a romániai városok utcáin, mivel a szenvedély rabjai a hivatalok vagy vendéglők elé kiállva, a járdán szívják el cigarettáikat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy