2016. szeptember 6., kedd

Testvérváros lesz Székelyudvarhely és Budapest

A két város elöljárói testvérvárosi szerződés megkötéséről állapodtak meg a múlt héten.


Székelyudvarhely, Budapest, Gálfi Árpád, Tarlós István, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, testvérváros,
Gálfi Árpád — Forrás: Facebook
Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester bejelentését a Krónika közölte keddi számában.

Gálfi Árpád egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezte meg a találkozóját Tarlós István budapesti főpolgármesterrel. A múlt csütörtöki találkozóra Szász Jenő NSKI-elnök, Székelyudvarhely korábbi polgármestere is elkísérte Gálfi Árpád polgármestert és Orbán Balázs alpolgármestert.

A találkozó célja az volt, hogy a Tarlós István által már négy évvel ezelőtt írásban is megfogalmazott, a szerződés megkötésére vonatkozó kérést megerősítsék.

Gálfi Árpád úgy fogalmazott: a felek abban állapodtak meg, hogy „Budapest, a nemzet fővárosa és Székelyudvarhely, a székely főváros” testvérvárosi szerződést kötnek. Az elöljáró elmondta: Udvarhely eddig is testvérként tekintett a nemzet fővárosára a két település közti hatalmas különbség ellenére. A szerződés megkötéséről az udvarhelyi önkormányzat következő ülésén hoznak határozatot.

Gálfi Árpád szerint Udvarhely számára óriási megtiszteltetés és lehetőség a felkérés, hiszen a székelyföldi kisváros „olyan exkluzív klubba nyer belépést, amelynek több világváros is tagja”.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye szerint Tarlós István a nemzeti összetartozás szempontjából tartotta fontosnak Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatát. A főpolgármester szerint Székelyudvarhelynek sokkal nagyobb a jelentősége annál, hogy a két város közti fizikai különbség számítana. Tarlós István úgy vélte, hogy a két város testvérvárosi kapcsolata által súlyos érzelmi, de akár gazdasági hiányt is pótolni lehet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Krónika/MTI/NSKI