2016. szeptember 13., kedd

Szijjártó keményen kiosztotta luxemburgi kollégáját

A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni — közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.


Szijjártó Péter, Jean Asselborn, Magyarország, Európai Unió, bevándorlás, kvótareferendum,
Szijjártó Péter — Fotó: Varga György/MTI
A tárcavezető arra reagált, hogy a Die Welt német lap kedden megjelent számában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország kizárását követelte az EU-ból.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, „kioktató, nagyképű, frusztrált”.

Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül”, „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és „a Jean Asselborn típusú figurákról” — közölte, megjegyezte: ez a jogállam.
A magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el” — fűzte hozzá.
Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az adóoptimalizálás hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, „de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország”.

„A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket” — áll a külügyminiszter közleményében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI