2016. szeptember 24., szombat

Székelyföldön is érződött a földrengés

A Richter-skála szerinti 5,6-os 5,3-as erősségű földrengést regisztráltak szombatra virradó éjjel, helyi idő szerint 2 óra 11 perckor Romániában.


földrengés, Richter-skála, Románia, Székelyföld, INFP, infp.ro
Az utóbbi évtized eddigi legerősebb földmozgása volt — Forrás: INFP
Az Országos Földtani Intézet (INFP) szerint a rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a Moldvában található Vrancea térségben (Nereju község) keletkezett 91 kilométer mélységben, Székelyföldön és Bukarestben is érezhető volt.

Az INFP először 6,0, majd 5,9-es erősségű földmozgást jelentett Twitter-oldalán, ezt előbb 5,6-osra, végül 5,3-asra pontosította. Az intézet honlapját az esemény utáni órában nem lehetett elérni.

Legutóbb 2014. november 22-én volt azonos erősségű, 5,6-os, 2013. október 6-án pedig 5,5-ös földrengés Romániában.

Az eseményről beszámoló hírügynökségek nem tudtak arról, hogy a földmozgás károkat okozott volna.

Földrengések szempontjából Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás.

A román fővárosban több mint 350 közveszélyes régi épület található — ezeket az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel is megjelölték —, amely a szakemberek szerint nem bírna ki egy erős földrengést.
A legutóbbi, 37 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Mediafax/INFP