2016. szeptember 9., péntek

Súlyos kritikát kapott a Facebook egy híres sajtófotó eltávolítása miatt

Hevesen bírálta Norvégia legnagyobb lapja, az Aftenposten Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját pénteken, mert a közösségi oldal eltávolította egy bejegyzésből a vietnami háború egyik amerikai napalmtámadása után készült világhírű fotót.


Facebook, közösségi média, Mark Zuckerberg, Aftenposten, Espen Egil Hansen, Tom Egeland, Nick Ut, sajtófotó, Napalm Girl,
Forrás: pixabay
Espen Egil Hansen, az Aftenposten főszerkesztője és vezérigazgatója nyílt levelében azzal vádolta Zuckerberget, hogy visszaél hatalmával, hiszen a Facebook a hírek és információk közlésének alappillérévé vált világszerte.

Törölje vagy takarja ki

A nyílt levél előzménye, hogy a Facebook eltávolította Tom Egeland norvég író bejegyzését, amely hét, „a háborút megváltoztató” fotóról szólt.


A képek között volt Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképe, amelyen a 9 éves Phan Thi Kim Phúc látható, ahogy meztelenül rohan a kamera felé.

Facebook, közösségi média, Mark Zuckerberg, Aftenposten, Espen Egil Hansen, Tom Egeland, Nick Ut, sajtófotó, Napalm Girl,
Nick Ut: The Terror of War —Forrás: Associated Press
A fotó egy amerikai napalmtámadás után készült, amelyben a kislány súlyosan megégett. Meztelen azért volt, mert letépte magáról lángra lobbant ruháit. A Facebook nem helyénvaló tartalomnak ítélte meg a képet, Egeland bejegyzését eltávolította, az írót pedig letiltotta.

Algoritmus-zavar


Az Aftenposten saját Facebook-oldalára is kitette a képet, amikor az esetről tudósított.


A közösség oldal azonban felszólította a lapot, hogy „törölje vagy takarja ki” a fényképet. A Facebook üzenete szerint a teljesen meztelen nemi szerveket, fenekeket vagy női mellet ábrázoló képeket eltávolítják a közösségi oldalról.

Mielőtt az Aftenposten érdemben válaszolni tudott volna a felszólításra, a képet és az esetről szóló cikket törölte a Facebook.
Attól tartok, hogy a világ legfontosabb portálja korlátozza a szabadságot ahelyett, hogy kiterjesztené, és ez gyakran tekintélyelvű módon teszi” — írta bírálatában Hansen.
Emellett hangsúlyozta, hogy az eset rámutat a Facebook józan ítélőképességének hiányára, valamint arra, hogy „nem tud különbséget tud tenni a gyermekpornográfia és híres háborús fényképek között”.

Az esettel kapcsolatban Erna Solberg norvég kormányfő is megszólalt. Facebook-bejegyzésében dicsérete, hogy a közösségi oldal és más médiumok nem engedik megjelenni a nem helyénvaló tartalmú, erőszakot ábrázoló képeket. „A vietnami fotó eltávolításával azonban túl messzire ment a Facebook, mert ezzel már a szólásszabadságot korlátozza” — fogalmazott a norvég miniszterelnök.
Sok híroldal és újság a Facebookon keresztül igyekszik elérni olvasóit; a felhasználók hírfolyamáért egy algoritmus felel. Bírálók szerint az algoritmussal elvileg a Facebook befolyásolhatja a felhasználók véleményét.
Májusban felmerült a gyanú, hogy az Egyesült Államokban a közösségi oldal szándékosan korlátozta a konzervatív média híreinek megjelenítését.

A Pew Research Center amerikai kutatóközpont egy felmérése szerint az amerikai felnőttek 44 százaléka a Facebookról szerzi értesüléseit.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI