2016. szeptember 28., szerda

Sorra hullanak a politikusfejek Romániában

Hatósági felügyelet alá helyezte Vasile Blagát, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt társelnökét szerdán a korrupcióellenes ügyészség.


pártfinanszírozás, Vasile Blaga, Románia, korrupció, DNA,
Vasile Blaga újságírók gyűrűjében — Fotó: Octav Ganea/InquamPhotos/Digi24
A politikust befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a vádhatóság.

A ploiești DNA által kezdeményezett bűnvádi eljárás a 2009-2012-es időszakra vonatkozik, amikor Blaga a még önálló Demokrata Liberális Párt főtitkára volt. A DNA szerint Blaga 10-25 százalékos „részesedést” követelt a DLP részére egy üzletembertől, annak fejében, hogy a cégét előnyös állami szerződéshez juttassák.

Blagát a 2012-ben választották a DLP elnökévé, amióta pedig a jobbközép alakulat 2014-ben összeolvadt a NLP-al, az új pártban — amelynek éléről Klaus Iohannist államfővé választották — Blaga társelnöki tisztséget tölt be.

Lemondott tisztségeiről 


Röviddel azt követően, hogy a DNA kihallgatta és megfogalmazta vádait ellene, Blaga lemondott a NLP élén betöltött társelnöki tisztségéről. 


Blaga szerdai közleményében rámutatott: a NLP társelnökeként nem követelhetné meg többé kollégáitól a párt etikai kódexének betartását, ha ő maga nem felel meg azoknak. Blaga a NLP kampányfőnöki tisztségéről is lemondott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.