2016. szeptember 28., szerda

Plágium-botrányba keverték Kövesit

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiță, SZDP-s parlamenti képviselő.


Laura Codruța Kövesi — Fotó: Maria Ilie/Mediafax
Ghiță kedden feljelentette magát, amiért 2012-ben állítólag többedmagával a szakértői jelentés meghamisításával segített „elkenni” Kövesi plágiumbotrányát.

Nicsak, ki beszél!


A politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a DNA, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék — az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő — Kövesit. Ghita szerint erről Kövesi is tudott.

Ghita ezzel arra utalt, hogy barátja, Victor Ponta akkori miniszterelnök is érintett az ügyben, akit egyébként szintén bíróság elé állított a korrupcióellenes ügyészség, és akinek a pályafutását szintén plágiumbotrány árnyékolta be. Ponta nem cáfolta Ghiță állításait, csak annyit mondott: majd a vádhatósággal közli, amit tud az ügyről.

Hirdetés ____________________________________________
szekleylovas.ro, székely lovas, lovas portál
 ___________________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja

Băsescu pálfordulása


A korrupcióellenes főügyész elleni lejárató kampányhoz Traian Băsescu is segédkezet nyújtott.


A volt államfő azt állította: Kövesi „nem átallott forró dróton” fenyegetőzni az idén egy — meg nem nevezett —magas rangú tisztségviselőnél, hogy „letartóztatások következnek”, ha megint előveszik plágiumügyét.

Kövesit Băsescu államfői mandátuma idején nevezte ki legfőbb ügyésszé, majd korrupcióellenes főügyésszé, de az utóbbi két évben visszaélésekkel, obskúrus titkosszolgálati kötődésekkel vádolta egykori védencét. A DNA Băsescu testvérét is rács mögé juttatta, egyik lánya ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

Szellemi milícia


Kövesit 2012-ben a Szellemi milícia nevű civil szervezet azzal gyanúsította meg, hogy doktori disszertációja egy részét más szerzőktől másolta.


Az országos etikai tanács (CNE) azonban — a szakértői jelentés alapján — egyhangúlag megállapította, hogy nem plagizált. Az érintett szerint a Szellemi milícia valójában olyan szövegrészeket minősített plágiumnak, amelyeket lánykori nevén publikált korábbi írásaiból emelt disszertációjába, de amelyeket mások is idéztek cikkeikben.

Klaus Iohannis román államfő furcsállta és a közelgő választási kampánnyal hozta összefüggésbe a DNA vezetője elleni támadást. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem az ő dolga kivizsgálni az ügyet, amely egyelőre médiabotránynak tűnik számára. „Ha ennél több lesz, visszatérünk rá” — ígérte az államfő.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI