2016. szeptember 14., szerda

Nem kérették be az amerikai nagykövetet a székely zászló miatt, de figyelmeztetést kapott

Antal Árpád, Hans Klemm, Kató Béla, Tamás Sándor, Székelyföld, Románia, diplomácia, székely zászló, nemzeti jelképek,
Antal Árpád, Hans Klemm, Kató Béla és Tamás Sándor a székely zászlóval — Forrás: Facebook/Antal Árpád

A székely zászlóval kapcsolatos „érzékenységre” figyelmeztette a román külügyminisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét szerdán, miután Hans Klemm amerikai nagykövetről egy olyan fotó jelent meg a Facebookon — innen átvette román sajtó nagy része —, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljárókkal közösen.


A külügyminisztérium honlapján szerdán megjelent közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól.

A bukaresti külügy kifejezte meggyőződését: látogatásai alkalmával a nagykövet megismeri a Románia által meghonosított interkulturális modellt, a romániai kisebbségek által élvezett jogokat, amelyek — a kommüniké szerint — mindenben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi szabványoknak.
Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembevétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében” — olvasható a román külügyi közleményben.
A román hírtelevíziók többsége először úgy értelmezte az erről szóló külügyi közleményt, hogy a tárca bekérette a diplomatát, ezt azonban Ionuț Vâlcu külügyi szóvivő később az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta.

Szerdán a román televíziós és online médiaorgánumok többsége — többnyire elítélő kommentárok kíséretében — tette közzé azt a fotót, amelyen Hans Klemm, az Egyesült Államok amerikai nagykövete egy székely zászlót tart a kezében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kató Béla református püspök és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke társaságában — többnyire kifogásoló kommentárok kíséretében.

A fotót kedden tette közzé Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester. A román és magyar nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. A polgármester azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a székelyzászlós fotót kifogásoló sajtókommentárokra reagálva közleményben tudatta: Hans Klemm „Románia egészében az Egyesült Államok nagykövete”, rendszeresen utazik a országban, és a román társadalom különböző csoportjaival találkozik.

"Az Egyesült Államok Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként üdvözli és támogatja a romániai demokráciát és Románia erőfeszítéseit, amelyek a demokratikus intézmények megerősítését szolgálják a társadalom valamennyi szegmensének egyenlő és teljes részvétele által" - olvasható az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleményében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy