2016. szeptember 23., péntek

Máris kihúzzák a széket Bíró „spága” Zsolt alól?

Újratárgyalja az RMDSZ állandó tanácsa, hogy melyik megye jelöltlistáján biztosít befutó helyet a Magyar Polgári Párt elnökének a decemberi parlamenti választásokon — közölte az RMDSZ-közeli maszol.ro az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet csütörtök esti bővített küldöttgyűlése után.


Kelemen Hunor és Bíró Zsolt — Fotó: Banga Előd-Ernő/RMDSZ
A küldöttgyűlésen felszólaló polgármesterek, helyi RMDSZ-vezetők egybehangzóan arra kérték a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) tagjait, bírálják felül azt a korábbi döntést, hogy Biró Zsolt MPP-elnöknek azt a befutó helyet ajánlják fel az RMDSZ Hargita megyei jelöltlistáján, amely korábban az udvarhelyszékieket illette meg.

Az igyekezet megvan


Az ülésen részt vevő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök többek között arról beszélt, hogy a szövetség az elmúlt 27 évben mindig meghallotta a közösség szavát, és igyekezett eszerint politizálni.


Hozzátette azonban, hogy a szövetség együttműködési megállapodást kötött a Magyar Polgári Párttal, és ezt az együttműködést nem csak szóban kell támogatni.

Meg kell tudni mutatni, hogy szolidárisak vagyunk, hogy tudunk együttműködni, egymás érdekeit szem előtt tudjuk tartani, és a közösség gondjait orvosolni tudjuk vita nélkül” - mondta Kelemen.

Ilyen még nem volt a SZÁT-ban


Nagy Zoltán ügyvezető alelnök, a Szövetségi Állandó Tanács titkára a maszolnak elmondta: arra még nem volt precedens, hogy a SZÁT felülbírálja egy korábbi döntését.


Ugyanakkor megerősítette: Verestóy Attilának, a Hargita Megyei Egyeztető Tanács elnökének lehetősége van a testület elé terjeszteni a kérést. A SZÁT szeptember 30-án véglegesíti a képviselői és szenátori listákat.

Klaus Iohannis december 11-ére tűzte ki a parlamenti választásokat. Ezeken a választók megyei pártlistákra adhatják majd le a szavazataikat.

A Kovászna és Hargita megyében az elmúlt 26 év választásain csaknem valamennyi parlamenti mandátumot az RMDSZ jelöltjei szerezték meg. Az RMDSZ a területi szervezeteire bízta a jelöltállítást. Mivel Hargita megyében az egykori székely székek települései három területi szervezetbe tömörültek, az erőviszonyoknak megfelelően a képviselői és szenátori helyeket is elosztották az udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyószéki RMDSZ-szervezetek között.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Maszol