2016. szeptember 13., kedd

Kizárná Magyarországot az EU-ból a luxemburgi külügyér

Jean Asselborn szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére.


Jean Asselborn, Magyarország, Európai Unió, Die Welt, határzár, háborús menekültek, illegális bevándorlás, migráció, kvótareferendum,
A határkerítés „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” — Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről — Nagy-Britannia részvétele nélkül — tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg.
Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy belsőleg összeomlik, és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni” — fejtette ki.
Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy „hatékonyabb Európa” felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a „baloldali és jobboldali demagógok” csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol „egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távol-tartását szolgáló kerítés.

Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen.”
Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal.”
Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye „természetesen Európa ellen” szól majd.
A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes eljárás — vélekedett.
Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely kerítést épít háborús menekültek ellen, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére” — jelentette ki Jean Asselborn.

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni.
Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez — mondta a luxemburgi külügyminiszter az interjúban.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI