2016. szeptember 29., csütörtök

Iohannis: Cioloș valljon színt

A román államfő pártpolitikai elköteleződésre biztatta a szakértői kormányt vezető  miniszterelnököt.


Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, parlamenti választások, Románia, PNL, Vasile Blaga
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Iohannis ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások után ismét független jelöltet bízzon meg kormányalakítással.

Iohannis az Európai Néppárt egy bukaresti rendezvényén kommentálta csütörtökön volt pártjában, a néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártban kialakult helyzetet, amelynek éléről előző nap lemondott az illegális pártfinanszírozással gyanúsított Vasile Blaga társelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e Cioloș a NLP számára, az államfő azt mondta: „elsősorban a miniszterelnöknek kell tisztáznia, hogy milyen tervei vannak a szakértői kormány mandátumának lejárta után”.

Iohannis kijelentette: támogatná, hogy Cioloș folytassa megkezdett projektjeit, de ehhez pártpolitikai szerepet kellene vállalnia, vagy legalábbis nyilvánosságra kellene hoznia pártszimpátiáját. Az államfő egyértelművé tette: Cioloș függetlenként nem maradhat miniszterelnök.

Iohannis korábban is jelezte: egyetért a pártokkal abban, hogy Romániának világos parlamenti támogatással rendelkező politikai kormányra van szüksége.

Az ígéret szép szó


Adrian Țăranu politológus szerint Iohannis gyakorlatilag felszólította a miniszterelnököt, hogy vegye át a NLP vezetését.


Cioloșt már több ízben hívták soraikba a liberálisok, de a kormányfő következetesen azt válaszolta:

függetlenként vállalta a megbízatást, és nem fogja megszegni a választóknak tett ígéretét, miszerint:

  • nem lép be egyetlen pártba sem,

  • nem alapít pártot, és

  • nem indul a választásokon.

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt a legesélyesebb a választási győzelemre, a NLP-nak több mint öt százalékpontos hátránya van, de a két legerősebb párt közül egyiknek sem jósolnak ötven százalék feletti eredményt. Az alkotmány ilyen esetben gyakorlatilag szabad kezet biztosít az államfőnek abban, kit bíz meg kormányalakítással.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI