2016. szeptember 20., kedd

Ezt is megértük: Markó Béla és Borbély László nem indulnak a választásokon

Teljesen kicserélődhet a decemberben tartandó parlamenti választásokon az RMDSZ Maros megyei képviselőinek és szenátorainak a csoportja.


parlamenti választások, Románia, Markó Béla, Borbély László, RMDSZ
Markó Béla és Borbély László (háttal), takarásban Kelemen Hunor — Fotó: Bogdan Stamatin/Mediafax
A Maros megyei RMDSZ-szervezet hétfő este rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit; a versenybe a jelenlegi szenátor, illetve a képviselők egyike sem nevezett be.

A változás azért szembetűnő, mert Maros megyéből eddig olyan politikusok szereztek parlamenti mandátumot az RMDSZ színeiben, akik évtizedeken keresztül meghatározták a szövetség politikáját.

  • Markó Béla és Kerekes Károly 26 évet,
  • Borbély László 22 évet,
  • Kelemen Atilla 20 évet töltött a bukaresti törvényhozásban.

Markó Béla 1993 és 2011 között az RMDSZ elnöki, Borbély László pedig 2010 és 2015 között az RMDSZ politikai alelnöki tisztségét töltötte be. Markó miniszterelnök-helyettesi és miniszteri, Borbély pedig miniszteri és államtitkári tisztségeket is viselt a különböző bukaresti kormányokban.

A hétfő esti rangsoroláson 12, parlamenti tapasztalattal még nem rendelkező jelölt versenyzett a befutónak számító három képviselőjelölti, és egy vagy két szenátorjelölti helyért.


A képviselőházi jelöltlistán Vass Levente orvos, Csép Éva Andrea kommunikációs szakember és Császár Károly Zsolt jogász, a szenátusi jelöltlistán Novák Csaba Zoltán történész és Jakab István környezetvédelmi szakpolitikus került azokra a helyekre, amelyekről van esély a mandátumszerzésre.

Nem babra megy a játék


A rangsoroló küldöttgyűlésen Markó Béla arra figyelmeztette a leendő Maros megyei képviselőket, hogy a parlamenti mandátum nem jutalom, hanem feladat, amely óriási erőfeszítést igényel, hiszen a 6-7 százalékos parlamenti részesedéssel rendelkező RMDSZ-nek gyakran 93-94 százalékos többséggel szemben kell érdeket érvényesítenie.

Viszlát, de maradok!


Borbély László biztosította a jelölteket, hogy a most visszavonuló politikusok nem állnak teljesen félre, ezentúl is tevékenykednek az RMDSZ csapatában.

Botlásgátló küszöb


Az RMDSZ-t nem fenyegeti az a veszély, hogy nem lépi át az ötszázalékos választási küszöböt, a törvény ugyanis alternatív küszöböt is tartalmaz.


A jogszabály értelmében bekerül a törvényhozásba az a párt vagy szervezet is, amelyik legalább négy megyében megszerzi a voksok minimum 20 százalékát.

A parlamenti választásokra, amelyeken ismét megyei pártlistás szavazáson választják ki a képviselőket és szenátorokat, december 11-én kerül sor.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI