2016. szeptember 14., szerda

Évszázados magyar felirat eltávolítását követeli Dan Tănasă

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium homlokzatán lévő évszázados felírat eltávolítására szólította fel az önkormányzatot egy Spanyolországban bejegyzett alapítvány, amelynek tevékenysége a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tănasă-hoz köthető.


Székely Mikó Kollégium, Dan Tănasă, Sepsiszentgyörgy, magyarság
Száz évvel ezelőtt is ugyanez a felírat állt az épület homlokzatán — Fotó: vhegy.com
Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád keddi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy egy nappal korábban kapta meg az alapítvány felszólítását, miszerint 30 napon belül távolítsák el az épületről a „Székely Mikó Kollégium” feliratot, ellenkező esetben pert indítanak.

A polgármester rámutatott, hogy a forgatókönyv minden esetben ugyanaz: egyszer a Spanyolországban élő hivatásos feljelentő vagy az általa működtetett civil szervezet jelzi, hogy törvénytelennek tarja az adott magyar feliratot, majd következik a per, az ítélet és ha nem ültetik gyakorlatba a prefektusok óriási bírságokkal fenyegetik a polgármestereket.

Antal Árpád a Székely Mikó Kollégium homlokzatán lévő magyar felirat kapcsán elmondta: már előkeresett több régi fotót és képeslapot, amelyeken látszik, hogy száz évvel ezelőtt is ugyanez a felírat állt a műemléképület homlokzatán, vagyis amikor még „ez a föld, ez az épület nem volt a román állam fennhatósága alatt”.

Hozzátette: védekezni fognak és remélik nem hamisítják meg a történelmet és nem vetetik le ezt a feliratot is.

Antal elmondta, hogy az amerikai nagykövetnek is beszámolt a feljelentésről, és régi, száz éves képekkel bizonyította, hogy a „Székely Mikó Kollégium” felirat már akkor is szerepelt az iskola homlokzatán.

Székely Mikó Kollégium, Dan Tănasă, Sepsiszentgyörgy, magyarság,
Üdvözlet a múltból — Forrás: Facebook/Sláger Rádió

Megyeháza? Le vele!


Tamás Sándor tanácselnök is beszámolt arról, hogy a napokban felszólítást kapott mert a megyei önkormányzat épületének homlokzatán a „megyeháza” felirat a román előtt van, hiába magyarázták, hogy építészetileg csak így volt megoldható a feliratozás.

A két háromszéki önkormányzati vezető úgy véli, a magyar feliratok elleni, Székelyföldi hadjárat kapcsán nem személyek ellen kell harcolni, hanem meg kellene változtatni a rendszert.

Kovács Zsolt/Sláger Rádió

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.