2016. szeptember 26., hétfő

Elhunyt Ioan Gyuri Pascu

Életének 56. évében szívinfarktus következtében elhunyt Ioan Gyuri Pascu erdélyi humorista, színész és zenész — tájékoztatta a bukaresti SMURD rohammentő-szolgálat munkatársa a Mediafax-ot.


Ioan Gyuri Pascu (1961-2016) — Forrás: Facebook/Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers
Az egészségügyi problémákkal küzdő művészt otthonában érte a halál hétfő hajnalban.

Bogdan Opriţa a hírügynökségnek elmondta: hajnalban, 5 óra körül riasztották a mentőket egy eszméletlen személyhez. A helyszínre érkező mentőorvosok mintegy órán keresztül próbálták újraéleszteni a szívroham tüneteit mutató beteget, de az életét nem sikerült megmenteni.

Ioan Gyuri Pascu 1961. augusztus 31-án született a Szeben megyei Szentágotán (Agnita); édesanyja révén, aki félig magyar volt, magyarul is tudott, sőt büszkén vállalta magyarságát.

Sikertelenül felvételizett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre (1982-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végzett román-spanyol szakon), ez azonban nem térítette le a művészi pályáról.

Sokoldalú művész volt: mintegy tíz esztendeig, 1987-tól, 2007-ig volt tagja a Divertis nevű humortársulatnak (a Divertis rendszerváltozás előtt burkolt kommunistaellenes viccekkel tűnt ki előadásaiban, majd 1989 után Románia legnépszerűbb humortársulatává vált), és amellett, hogy filmekben és színdarabokban szerepelt, hosszú és rendkívül produktív zenei pályát tudhat maga mögött. 1977-ben kezdett aktívan zenélni; pályafutása során több műfajt is kipróbált: énekesként és gitárosként egyformán otthonosan mozgott a pop, rock, blues vagy dzsessz műfajban. Dalait egymaga írta, zenésítette és hangszerelte meg.Egészségügyi problémái miatt egy ideje visszavonulni kényszerült, és csak kivételes alkalmakkor vállalt szereplést vagy fellépést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.