2016. szeptember 9., péntek

Atombombát robbantott Kim Dzsong Un

Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából.


Észak-Korea, Kim Dzsong Un, atombomba, nukleáris fegyverek,
Kim Dzson Unnak új hobbija van — Forrás: KCNA via REUTERS
A helyi KCNA állam hírügynökség közlése szerint Észak-Korea egy új típusú robbanófejet robbantott, aminek célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt.

Phenjan tudatta azt is, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni és folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt.

A japán védelmi miniszter korábban közölte, hogy Észak-Koreának sikerülhetett egy kompakt robbanófejet létrehoznia, sikert érhetett el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában.

Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar mesterséges szeizmikus hullámokról számolt be.


Észak-Korea, Kim Dzsong Un, atombomba, nukleáris fegyverek,
Fotó: Kim Hong-Ji/REUTERS
Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek Phenjan bejelentése előtt azt mondta, egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikus-rakéta-technológiával.

Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be ellene. A szankciók azonban ellentétes hatást gyakoroltak Észak-Koreára: hétfőn sikeresen lőtt fel ballisztikus rakétákat, Kim Dzsong Un pedig az ország nukleáris arzenáljának fejlesztését sürgette.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI