2016. szeptember 26., hétfő

A román külügy támogatja a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségét

A román külügyminisztérium támogatja, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökségi listájára — közölte Lazăr Comănescu külügyminiszter Korodi Attila képviselő írásos interpellációjára válaszolva.


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, UNESCO, kulturális örökség,
A csíksomlyói pünkösdi búcsú Kelet-Közép-Európa legnagyobb búcsúja — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A miniszter ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy Románia vissza akarná vonni a csíksomlyói búcsú felterjesztését a szellemi kulturális örökségi listáról.
A híresztelésekkel ellentétben a tárca az UNESCO által kért valamennyi kiegészítést időben elkészítette, és teljes mellszélességgel kiállt a búcsú védettsége mellett — közölte a miniszter.
Korodi azt követően intézett írásos interpellációt a kulturális miniszterhez, a külügyminiszterhez és a miniszterelnökhöz, hogy augusztus közepén Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette, hogy — értesülései szerint — a román szakértői kormány megpróbálja megakadályozni a búcsú nemzetközi védettségét.
Néhány hónapja a román külügyminisztérium és a kulturális tárca azon dolgozik, hogy a szakemberek által összeállított, minden érdekelt fél beleegyezését és támogatását élvező indítványt, dossziét visszavonja" — fogalmazott Kelemen, aki kulturális miniszterként indította el négy éve a búcsúra vonatkozó folyamatot.


Még nem dölhetünk hátra


Korodi Attila a Maszolnak elmondta: megnyugtatónak tartja Lazar Comanescu válaszát, elgondolkoztatónak tartja ugyanakkor azt, hogy a kulturális tárca és a kormányfő egyelőre hallgat. „Ez azt jelenti, hogy még nem dőlhetünk hátra” — jelentette ki.
A román kulturális tárca 2012 márciusában terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a Ponta-kormány miniszterei nem tartották fenn a kezdeményezést. 
2014 márciusában az RMDSZ is belépett a Ponta-kormányba, és a kulturális tárca élére visszatérő Kelemen Hunor ismét beterjesztette a kezdeményezést, melyről az UNESCO illetékes bizottsága várhatóan a november 28. és december 2. között, Addisz-Abebában sorra kerülő ülésén dönt.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/Maszol